Agama Keluarga

Bila Budak Mula Baca Doa

Assalamualaikum, Bagaimana Mendidik Anak Membaca Doa. Bila mood menulis bertukar kepada mood layan drama, memang bersawang lah jawabnya. Sibuk, memang sibuk sungguh kebelakangan ni, sibuk ‘marathon’. Jadi kesempatan yang ada sedikit ni, bolehlah update seketul dua.

Continue Reading
Agama Keluarga

Hadiah Dari Isteri Yang Suami Suka

Assalamualaikum, Lama tak update, ranking alexa pun kejap naik, kejap turun. Bila kuota internet yang habis, lambatnya macam siput, jadinya nak buat apa pun tak best. Dari nak blogwalking, nak buka facebook, nak download lagilah, hinggakan nak update blog pun jadi malas yang amat. Kena balik rumah baru boleh. Itu pun sibuk pula nak layan …

Continue Reading
Agama Lifestyle

Bersangka Baik

Assalamualaikum, Pada suatu pagi di lokasi kedai makan. Si anak kecil ingin minum susu. Lalu si ayah pun mengangkat si anak duduk dan baring di pangkuan ibu, yang ketika itu sedang duduk menghadap makanan. Si ibu makan sambil memangku anaknya berbaring. Setelah beberapa ketika, si anak selesai minum susu coklat di dalam botolnya.

Continue Reading
Agama

Berarak

Assalamualaikum, Demam Sepetang Bersama Blogger 2013 belum reda lagi. Nak upload gambar, tunggu dulu ek. Belum siap lagi. Hari ini cerita pasal anak-anak kecil berarak semperna Maulidur Rasul baru-baru ini. Dah lepas dah, baru nak update.

Continue Reading
Agama Semasa

Faizal Tahir dan 50K

Assalamualaikum, Walaupun Palestin dan Isreal telah pun melakukan gencatan senjata, namun usaha membantu umat Islam di Palestin masih dan patut diteruskan. Macam-macam cara boleh dibuat untuk membantu sahabat-sahabat kita di sana.

Continue Reading
Agama

Kaum Muktazilah

Assalamualaikum, MESIR. Imam Syafie berhijrah ke Mesir selepas Gabenor Mesir sendiri memintanya datang ke wilayah itu. Selepas beberapa ketika berada di Mesir, Imam Syafie berjaya meredakan ketegangan antara pengikut Imam Syafie dengan pengikut Imam Hanafi, Imam Ahmad Hanbal dan Imam Malik, kecuali pengikut kaum Muktazilah.

Continue Reading