Buku

Review Buku | Lembing Awang Pulang ke Dayang

Assalamualaikum, Review buku, Lembing Awang Pulang ke Dayang. Rasa-rasanya ramai dah tahu cerita tradisional ini kan. Dulu masa sekolah rendah, siap ada persembahan lakonan semperna Majlis Penyampaian Hadiah hujung tahun lagi. Jangan tak tahu, cerita ini ada yang dibuat filem tau. Pernah tengok?

Continue Reading
Buku

Penarikan Novel Hijrah

Assalamualaikum, Kalau korang perasan, blog saya ini selalu review buku keluaran PTS. Sebabnya, lokasi kami dekat dengan publisher PTS ini, jadi mudah untuk kami ke sana. Banyak juga buku Abdul Latip Talib yang saya review di sini. Baru-baru ini ada blogger merangkap penulis buku menulis tentang isu berkaitan novel sejarah Islam, terutamanya hasil karya Pak …

Continue Reading
Buku

Speechless Friday#2 – Kedai Buku

Assalamualaikum, Speechless Friday #2 kembali. Kan best kalau kat rumah ada bilik macam gambar bawah ini. Dah boleh jadi bilik perpustakaan di rumah. Lepas itu bolehlah sewakan buku dekat jiran tetangga. Amacam, ok tak idea?

Continue Reading
Buku

Review Buku | Mustafa Kamal Ataturk

Tajuk Buku: Mustafa Kamal Ataturk Penulis: Abdul Latip Talib Penerbit: PTS Litera Harga: RM25.00 Assalamualaikum semua, Baru sahaja selesai membaca buku, satu lagi novel sejarah karya Pak Latip lagi. Dalam entry ini saya janji nak review buku Mustafa Kamal Ataturk kan? Rasanya ramai dah tahu siapa Mustafa Kamal Ataturk ni. Tapi kalau baca buku ini …

Continue Reading
Buku

Khalifah Pertama

Assalamualaikum, Khalifah Pertama (2x) ooo.. Khalifah pertama * di sana terpancar sinar cahaya menerangi lorong-lorong yang gelita * namun mereka tiada percaya * malah mencaci dan menghina engkaulah yang pertama membenarkannya * hilang saudara * hilang segala-gala * engkau tetap setia * kalimah Tuhankan bertakhta Dikaulah lambang teman sejati * pada kekasih janji dipateri * …

Continue Reading
Buku

Review Buku | Badiuzzaman Said Nursi

Assalamualaikum, Salam hari Jumaat, penghulu segala hari. Dalam senarai, masih ada banyak buku hendak dibaca. Disebabkan kedai buku ini sangat dekat dengan tempat kami, rasa nak membeli buku tu memang kuat sangat. Sebab tu ada kawan-kawan yang dapat buku dari kami. Bila dah beli, kalau tak baca, memang rugi. Jadi dalam senarai, masih banyak buku …

Continue Reading
Buku Lifestyle

Membaca dan Menang Buku Percuma

Assalamualaikum, Bersyukur kita masih lagi bernafas di bumi yang masih aman damai, biar pun ada juga yang sedang hangat dibicarakan. Sekurang-kurangnya tiada pertumpahan darah yang besar-besaran seperti di bumi Palestin. Memetik dari sebuah buku, bahawasanya Rasulullah pernah berkata, “Sesungguhnya perbezaan pendapat itu adalah rahmat’.

Continue Reading