Keluarga

Jerung Biru

Assalamualaikum semua, Baru-baru ni sekolah tadika kakak ada hari sukan. Jadi hari Sabtu lepas, kami semua sibuk menjemur diri sendiri di tengah padang dekat sekolah tadika tu.

Continue Reading
Agama Keluarga

Bila Budak Mula Baca Doa

Assalamualaikum, Bagaimana Mendidik Anak Membaca Doa. Bila mood menulis bertukar kepada mood layan drama, memang bersawang lah jawabnya. Sibuk, memang sibuk sungguh kebelakangan ni, sibuk ‘marathon’. Jadi kesempatan yang ada sedikit ni, bolehlah update seketul dua.

Continue Reading
Keluarga

Lukisan Kartun

Assalamualaikum semua. Pejam celik, kejap je berlalu. Anak yang sulung rasa macam kecil lagi, tapi sebenarnya sudah 5 tahun pun. Sudah mula bersekolah si kakak ini. Alhamdulillah, pembelajarannya nak kata hebat, taklah sangat, tapi syukur padaNya. Dan yang bestnya, suatu hari tu, lepas habis sekolah, dia mula melukis pulak.

Continue Reading
Agama Keluarga

Hadiah Dari Isteri Yang Suami Suka

Assalamualaikum, Lama tak update, ranking alexa pun kejap naik, kejap turun. Bila kuota internet yang habis, lambatnya macam siput, jadinya nak buat apa pun tak best. Dari nak blogwalking, nak buka facebook, nak download lagilah, hinggakan nak update blog pun jadi malas yang amat. Kena balik rumah baru boleh. Itu pun sibuk pula nak layan …

Continue Reading
ITech Keluarga Semasa

Dunia Tanpa Sempadan

Assalamualaikum, Hujung minggu terasa cepat berlalu. Malam tadi, baru nak tidur, terkejut kerana ada acara bunga api secara besar-besaran berdekatan rumah. Pagi ini, ramai yang kecoh-kecoh pasal bunga api. Ada yang marah-marah, sebab bunga api, ada juga yang bagi ayat supaya kita bersabar dan toleransi. Dua-dua ada baik buruknya.

Continue Reading
Keluarga

Hadiah Untuk Suami

Assalamualaikum, Ini bukan tajuk novel. Ini hanyalah entry untuk sesiapa yang ingin mencari hadiah untuk suaminya atau untuk lelakinya. Ala, macam tak tahu, hari ini 8 Februari dah. Seperti setahun yang lepas, hari ini wajib ada entry khas.

Continue Reading
Keluarga

Anak Kita, Acuan Kita

Assalamualaikum, Bila anak membesar, pelbagai ragam dapat kita jumpa. Ada yang baik dan tidak lepas juga yang kurang sesuai dan tidak beradab. Jadi, kita sebagai ibu bapa, perlulah membimbing agar kelakuan mereka tidak melampaui batas.

Continue Reading
Keluarga

Permata Hati

Assalamualaikum kepada semua rakan, Sedih hati terbaca kes-kes pembuangan bayi yang berlaku di negara kita ini. Ingatkan kes buang bayi ni dah tutup buku, tiba-tiba ada pula berlaku. Yang menghairankan, ‘mereka’ yang terlibat dalam pembuangan bayi ini senang je bersalin. Bila baca kronologi kes, ternyata sakit mereka bersalin buang bayi ini kalau ada, mungkin sikit …

Continue Reading