Makan

Resepi Kacang Buncis

Assalamualaikum, Resepi kacang buncis. Korang kenal tak dengan kacang buncis? Rupa dia ala-ala kacang panjang, tapi kalau tengok betul-betul, ada bezanya. Warnanya hijau dan sangat sesuai tumbuh pada suhu 25 hingga 35 darjah Celsius, dengan taburan hujan 168 milimeter sebulan.

Continue Reading
Makan

Laksa Penang

Assalamualaikum semua, Ada orang bising, kata bila nak update blog ni? Lama dah tak update. Ye, memang betul pun. Dah lama dah. Bukan apa, tak de feel la nak update blog semenjak dua menjak ni. Jadi, banyaklah hutang entry belum tertunai.

Continue Reading
Lifestyle Makan

Asam Kerenda

Assalamualaikum, Pokok dan buah asam kerenda. Kenal dengan pokok dan buah ini? Atau inilah kali pertama dengar. Silap-silap baca, boleh baca asam keranda ni. Ada juga buah asam keranda ni, tapi yang pasti bukan keranda yang satu lagi.

Continue Reading
Makan

Nasi Beriani Gam

Assalamualaikum, Makan nasi beriani gam prima di Tanjung Malim. Ye betul, macam dah jadi satu kebiasaan bila kami balik ke kampung mak ayah saya, kami sekeluarga akan singgah menjamu selera di sini. Sama ada dari Gombak atau dari Pulau Pinang. Itu pun kalau sempat bersua ‘muka’ dengan nasi beriani ni lah.

Continue Reading
Lifestyle Makan

Makan Cendol di Acu Sup Utara

Assalamualaikum, Program jalan-jalan jumpa kedai makan, masih berlangsung di sini. Tahun depan bolehlah calonkan blog untuk blog food untuk award ini pulak (fuh, perasan sungguh). Alkisahnya kami teringin nak makan cendol macam cendol banting yang kononnya sedap tu. Tapi orang Banting tak belanja-belanja lagi, cari yang dekat-dekat sini sajalah.

Continue Reading
Lifestyle Makan

Ayam Penyet Jalan Gombak

Assalamualaikum, Baru-baru ni ada seorang rakan suami memperkenalkan satu kedai ayam penyet di Jalan Gombak. Kami biasa makan ayam penyet, tetapi bukan di kedai yang disebutkan. Nak bercerita tentang nasi beriani, kedai pun dah tutup, jadi cerita pasal nasi ayam penyet la pulak.

Continue Reading
Lifestyle Makan

Resepi Ayam Madu Masak Ros SG

Assalamualaikum, Bersiaran kita kali ini dari dapur Sri Gombak. Ayam masak ros ni memang saya cukup suka kalau makan dengan nasi tomato. Kena pedas sikit, memang terbaiklah. Biasanya bulan puasa ramai yang jual. Sebelum ni asyik beli je, kali ini cuba buat sendiri lah.

Continue Reading