Resepi Kacang Buncis

Assalamualaikum, Resepi kacang buncis. Korang kenal tak dengan kacang buncis? Rupa dia ala-ala kacang panjang, tapi kalau tengok betul-betul, ada bezanya. Warnanya hijau dan sangat sesuai tumbuh pada suhu 25 hingga 35 darjah Celsius, dengan taburan hujan 168 milimeter sebulan.

Continue reading »

Laksa Penang

Assalamualaikum semua, Ada orang bising, kata bila nak update blog ni? Lama dah tak update. Ye, memang betul pun. Dah lama dah. Bukan apa, tak de feel la nak update blog semenjak dua menjak ni. Jadi, banyaklah hutang entry belum tertunai.

Continue reading »

Nasi Beriani Gam

Assalamualaikum, Makan nasi beriani gam prima di Tanjung Malim. Ye betul, macam dah jadi satu kebiasaan bila kami balik ke kampung mak ayah saya, kami sekeluarga akan singgah menjamu selera di sini. Sama ada dari Gombak atau dari Pulau Pinang. Itu pun kalau sempat bersua ‘muka’ dengan nasi beriani ni lah.

Continue reading »

Makan Cendol di Acu Sup Utara

Assalamualaikum, Program jalan-jalan jumpa kedai makan, masih berlangsung di sini. Tahun depan bolehlah calonkan blog untuk blog food untuk award ini pulak (fuh, perasan sungguh). Alkisahnya kami teringin nak makan cendol macam cendol banting yang kononnya sedap tu. Tapi orang Banting tak belanja-belanja lagi, cari yang dekat-dekat sini sajalah.

Continue reading »