Lagu Negeri – Ingat lagi Tak?

Assalamualaikum, pembuka kata. Ye, ada update.. hehe.. Hari Jumaat lepas, of course rumah kami buka siaran bola Kelanatan vs Terengganu, sebab ada penyokong tegar Terengganu dalam rumah. Jadi, kita layankan je lah. Macam biasa, mana-mana perlawanan bola sepak, mesti ada nyanyi lagu negeri tuan rumah kan.. jadi masa ke udara, tu tentulah negeri Kelantan. Masa tu jugak, penyokong tegar terengganu

Continue reading »

Kreativiti dan Diri

Kreatif menurut kamus bermaksud mempunyai kualiti atau kuasa dalam membuat, mengubah supaya membentuk sesuatu perkara. Menurut kamus, asalnya perkataan ini adalah dari perkataan bahasa Inggeris, ‘create’, cuma tambah -ive, jadi creative, yang mana baasa melayunya kreatif.. Korang rasa korang kreatif tak? Ada yang menjadi kreatif kerana berusaha untuk memiliki sifat ini dan ada juga yang sudah dikurniakan bakat kreatif ni

Continue reading »

Jangan Pandang Rendah Pada Mereka

Assalamualaikum, Dah tiba di penghujung bulan dah. Esok dah bulan 7. Habis hari ni, bermakna habis sudah separuh tahun. Cepat kan, cepat kan?.. Berbalik kepada tajuk, sekarang ni dah jadi satu kebiasaan, hari Isnin, pukul 9 malam mesti tengok tv3. Citer ape? Citer Juvana. Kisah remaja yang disabitkan pelbagai kesalahan dan dimasukkan ke sekolah khas. Kalau kat Penang, dulu-dulu Pulau

Continue reading »

TV AlHijrah Mula Bersiaran

Salam buat semua. Tengok TV tak semalam? Ada tak yang mancari-cari siaran TV baru, TV AlHIjrah? Ke tak tahu? Dalam surat khabar ada yang mengatakan TV AlHijrah mula bersiaran semalam. TV AlHijrah adalah siaran tempatan yang pertama bercirikan Islam. Walau bagaimana pun, untuk siaran awal ini dianggarkan 46% dapat menikmatinya sebelum ia menemui semua pada 7 Disember ini (1 Hijrah).

Continue reading »

Bread, Love & Dreams – Kim Tak Gu

Kawan-kawan tengok tak chanel 303, yang sekarang ni dah tukar 391? Tiap-tiap hari Rabu dan Khamis, pukul 9.03 malam de citer ni, yang mana sudah menghampiri penghujungnya minggu depan. Cerita apa ye? Kat tv dikenali sebagai Breads, Love & Dreams, tapi kalau secara online dikenali sebagai King of Bakers, Kim Tak Gu. Boleh la cari ye.. Kisahnya mengenai seorang anak

Continue reading »