Hilang Rasa Marah, Main Angry Birds

by fiezaradzi on 19 August 2011 · 43 comments

Setiap dari diri kita pasti pernah mengalami perasaan marah kan.. Tak kisah la, marah pada orang lain, marah pada haiwan atau pun marah pada diri sendiri. Perasaan marah adalah normal, namun apa yang perlu diberi perhatian ialah bagaimana menyembunyikan perasaan marah itu dan bagaimana mengatasi masalah marah.

Ada yang mengambil jalan mudah iaitu dengan menegur secara terus kepada pesalah atau meninggikan suara kepada orang yang kadang-kadang tiada kena mengena pun. Apa pun, perasaan marah ni perlu dikawal sebaik mungkin, kerana marah boleh menyebabkan berlakunya kerosakan kepada perhubungan..

CARA ATASI ATAU KAWAL PERASAAN MARAH

Seperti yang dinasihatkan dalam Islam, salah satu cara ialah mengubah posisi. Jika semasa marah sedang berdiri, ubah kepada kedudakan duduk (boleh juga berbaring atas katil, boleh terus lena..). Seperti sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

‘Apabila salah seorang daripada kamu marah, dan ketika itu ia dalam keadaan berdiri, maka hendaklah ia duduk. Kerana hal itu akan menghilangkan marahnya. Dan kalau tidak, maka hendaklah ia berbaring’ –Riwayat Muslim–

Berwuduk boleh dijadikan senjata dalam menghadapi perasaan marah. Sabda Rasulullah SAW bermaksud:

‘Marah itu datangnya dari syaitan, dan syaitan itu diciptakan dari api, sedangkan api itu hanya dipadamkan dengan air. Oleh itu apabila salah seorang di antara kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk’                –Hadis Riwayat Abi Daud–

Minum air jika bukan dalam keadaan berpuasa. Jika berpuasa, jawabnya batallah puasa hari tu..

Mendiamkan diri ketika marah. Ini kerana jika mulut berbicara dalam keadaan marah, sudah pasti pelbagai kata sama ada kesat atau pun tidak keluar dari mulut.

Berlindung kepada Allah dari syaitan. Maka bacalah doa-doa, ayat Al-Quran atau pun zikir-zikir yang membantu diri tenang dan jauh dari bisikan syaitan

Berfikiran positif. Sebagai contoh, marahkan pemandu yang memandu dengan tidak berhati-hati, buat kesimpulan bahawa dia sakit perut tu..

Bawa bertenang. Boleh lakukan aktiviti menarik nafas atau aktiviti yang boleh melegakan diri sendiri.

Senyuman dikatakan mampu meredakan kemarahan, maka dengan itu senyum lah. Jangan terlebih sudah.

Belajar menyampaikan kemarahan secara positif, jangan memekik atau bertindak melebihi batas.

Luahkan perasaan yang berkaitan dengan marah dan selesaikan masalah dalam keadaan yang sesuai.

Belajar kwal perasaan marah ni tak rugi, kita juga yang beroleh keuntungan.. marah yang ditonjolkan memang boleh diberi kemaafan, tetapi kesan akibat marah itu belum tentu dapat disembuhkan.

@fiezaradzi.com – Main angry birds boleh, tapi jangan jadi seperti angry birds… hehee

{ 43 comments… read them below or add one }

W.R August 19, 2011 at 2:30 pm

selalu W.R marah amalkan diamkan diri jer..hihihi..:)
post terbaru W.R ..Samsung Galaxy Tab 10.1 kini dilancarkan

Balas Komen ini

fiezaradzi August 19, 2011 at 2:56 pm

sama lah kita.. takut terlepas cakap.. tapi lau marah kat pemandu, encik suami jadi mangsa dengar bebelan.. hehee

Balas Komen ini

W.R August 19, 2011 at 3:06 pm

pemandu lain marah2 sayang tuuu hihihi :)
post terbaru W.R ..Samsung Galaxy Tab 10.1 kini dilancarkan

Balas Komen ini

fiezaradzi August 22, 2011 at 5:24 pm

nak marah betul-betul, dorang tak dengar pun.. haha

Balas Komen ini

suri September 20, 2011 at 1:51 pm

mrh diam pastu jauhkan diri,,klu ada depan mata rasa skit hti plk heeee
post terbaru suri ..Walaupun Sudah Berlalu Tetapku Ucapkan Selamat Hari Bapa

Balas Komen ini

MR.Z August 19, 2011 at 2:32 pm

bagus tips ni lagi2 yang jenis ada sifat panas baran..

p/s: main angry bird pun, kalau dah byk kali try main dalam satu stage tu pun tak lepas2 sure angry punya.. haha
post terbaru MR.Z ..Gempar! Justin Bibier Jual Bubur

Balas Komen ini

fiezaradzi August 19, 2011 at 2:58 pm

mmg tul pun.. last2 tutup macam tu jer.. susah jugak angry birds kan… buat org jadi marah tul.. hihi

Balas Komen ini

ub3y August 19, 2011 at 3:15 pm

hehe. main angry bird phtu mlut duk sumpah2 b*b*. hehe
post terbaru ub3y ..Mengapa Mereka Murtad

Balas Komen ini

fiezaradzi August 22, 2011 at 5:25 pm

sebab yang ada dalam tu memang benda alah tu pun.. hehe

Balas Komen ini

titan August 19, 2011 at 8:15 pm

ni mesti selalu marah nih..tu yang selalu main game ni. hehe..
post terbaru titan ..Ramadan 2011 – Pemain Mercun Mancis Professional

Balas Komen ini

fiezaradzi August 23, 2011 at 2:33 pm

xde la titan.. jrg pun main, wpun de je kat dlm tu.. hehe

Balas Komen ini

Juan August 20, 2011 at 6:04 pm

salah satu cara nak hilang marah ialah dengan bawa diri baca artikel di blog saya, hehehe, jgn marah ok, hehehe
post terbaru Juan ..Apple Pie Mcdonalds

Balas Komen ini

fiezaradzi August 23, 2011 at 2:34 pm

saya xmarah..org lain ye kot.. hehe.. ok, nnti saya jln2..

Balas Komen ini

Geng Kedai August 20, 2011 at 7:57 pm

hahaha…angrybird mmg best..alang2 tu jemput datang blog GK kalau tgh marah.. :P
post terbaru Geng Kedai ..Sharing is Caring

Balas Komen ini

fiezaradzi August 23, 2011 at 4:34 pm

selalu main ke ni? hehe.. insyaallah, de masa saya ke sana..

Balas Komen ini

aimannajmy August 21, 2011 at 8:21 am

susah sungguh nak kawal kemarahan kadang2.. ada je objek kat yang dekat nk dilempar huhu (time kecik dulu)
post terbaru aimannajmy ..Berbuka Puasa di Restoren Bawal

Balas Komen ini

fiezaradzi August 23, 2011 at 4:41 pm

kalau time kecik tak pe la.. jgn skg pun baling gak.. hehee.. bahaya tu..

Balas Komen ini

ahmad kamil August 21, 2011 at 10:06 am

haha. game ni mmg best.. tgk green pig senyum.
post terbaru ahmad kamil ..Jom kita Qiamulail pada 10 malam terakhir.

Balas Komen ini

fiezaradzi August 23, 2011 at 4:49 pm

nasib baik green pig tu tak sama dgn pig sebenar kan..

Balas Komen ini

FD August 21, 2011 at 3:41 pm

klau marah pi kat desktop, bukak applikasi ‘punch me’.. insya Allah lepas tuh lega sikit~
post terbaru FD ..#Projek – Untuk 2 Bulan Dan 6 Bulan Akan Datang

Balas Komen ini

fiezaradzi August 23, 2011 at 4:54 pm

satu teknik bijak gak ni.. besar tak applikasi die?

Balas Komen ini

Wan Perlis August 22, 2011 at 1:45 pm

mmg perasaan marah ni tak dapat dibuang sebab kita ada nafsu. iman yang boleh mengawal marah ni
post terbaru Wan Perlis ..Entri Santai yang Bermakna

Balas Komen ini

fiezaradzi August 23, 2011 at 4:59 pm

betul tu, yg penting macam mana kita kawal perasaan marah tu..

Balas Komen ini

hafizmd August 22, 2011 at 2:55 pm

angry birds…glamer sungguh binatang ni…patung ada, baju ada, keychain ada….macam2 ada :D

tp kalau main tak menang2, mmg boleh marah sama ini burung :D
post terbaru hafizmd ..Kuih Oh! Kuih…

Balas Komen ini

fiezaradzi August 23, 2011 at 5:07 pm

haha.. dah glamer die skg.. tu yg macam2 dijual..

malas nak main kdg2 tu, tak menang pun.. huhu

Balas Komen ini

faizul August 23, 2011 at 7:02 am

kadang-kadang tu kalau marah sangat, membebel sorang-sorang je. Takdelah ade orang yang kena marah! hahahaha…
post terbaru faizul ..Puasa Di Jengka

Balas Komen ini

fiezaradzi August 23, 2011 at 5:11 pm

tu kira ok la kan.. at least tak de org lain yg jadi mangsa..

Balas Komen ini

wasitahdelima August 25, 2011 at 11:49 am

Marah? mudah je tu, ucap subhanallah….byk2. Kejap lagi cool la tu
post terbaru wasitahdelima ..Testimoni Pelanggan Wasiyyah Shoppe

Balas Komen ini

fiezaradzi September 9, 2011 at 5:23 pm

mmg pun, tapi kadang2 de yg terbabas jugak..

Balas Komen ini

bEe August 26, 2011 at 8:12 am

Kalau bEe marah kat someone tu, bEe pandang jek dia.
Kalau org tu buat muka tak malu bEe blah aje…
Nnt bEe pulak kene sakit jantung hehehe
post terbaru bEe ..Wordless Wednesday ~ Part 3

Balas Komen ini

fiezaradzi September 9, 2011 at 5:25 pm

kalau org tu faham ok jugak kan.. tapi paling kurang tak de la keluar yg tak spetutnya kan..

Balas Komen ini

nona September 3, 2011 at 8:28 pm

main angry bird btmbah angry lah;)
post terbaru nona ..happy

Balas Komen ini

fiezaradzi September 9, 2011 at 5:26 pm

haha, tapi paling kurang marah ke pc dan burung2 serta oink2 saje.. bukan pada org lain..

Balas Komen ini

amie7834 September 16, 2011 at 9:20 pm

sngt berguna tips nie…tpie lau daa pnas bran thp gaban rsenyer Allah saje yg bolee hntikan..hehe..
post terbaru amie7834 ..Cara Mengetahui Blog Do Follow

Balas Komen ini

fiezaradzi September 27, 2011 at 4:21 pm

tapi lau dlm diri de keinginan, insyaallah dimudahkan..

Balas Komen ini

eyra October 8, 2011 at 11:21 pm

sy kalu marah kn seseorang sy diam n x ckp.wat x tau ja.sy jgk x ska owg tnya knapa bla mrah.

Balas Komen ini

fiezaradzi October 13, 2011 at 12:17 pm

diam tu mmg bagus.. sama lah kita.. mungkin org yg tanya eyra tu pelik kot tgk eyra diam jer.. hehe.. tapi perlu masa juge an utk reda..

Balas Komen ini

suri September 20, 2011 at 1:46 pm

saya ada 5 kali main permainan ini, tu gara2 TE tengkork emas he,,sesekli ok main sllu sy mmg cpt jemu orgnya heee
post terbaru suri ..Adni Adakah Ini Suratan Atau Kebetulan

Balas Komen ini

fiezaradzi September 27, 2011 at 4:22 pm

mmg suri, jemu sbb berkali-kali cuba tak mati2 gak yg warna hijau tu..

Balas Komen ini

Mekar September 24, 2011 at 12:06 pm

Sya jarang rasa nak marah-marah. Tp kalu ada perasaan tu mesti sya nak luahkan kpd seseorang
post terbaru Mekar ..Jus Roselle Buat Sendiri… Arrh…Nikmatnyaaa…

Balas Komen ini

fiezaradzi September 27, 2011 at 4:25 pm

itu yg terbaik, luahkan pada org lain, tapi jgn marah org tu pulak.. hehe..

bagus kalau susah nak marah2 ni.. mmg terbaik..

Balas Komen ini

raudhah oda July 20, 2012 at 2:13 pm

sya marah dgn kwn saya…saya nak hilang kan rasa marah tu tapi tk dapat …d dlam hati masih ada marah……dan dendam…

Balas Komen ini

fiezaradzi July 20, 2012 at 7:17 pm

@raudhah, harap2 marah tu hilang segera. insyaallah, doa byk2 dan redhakan apa yg kawan tu buat.insyaallah, maafkan lah dia.. moga kawan tu akan insaf satu hari nanti

Balas Komen ini

Leave a Comment

CommentLuv badge
 Banner

Previous post:

Next post: