Hilang Rasa Marah, Main Angry Birds

Setiap dari diri kita pasti pernah mengalami perasaan marah kan.. Tak kisah la, marah pada orang lain, marah pada haiwan atau pun marah pada diri sendiri. Perasaan marah adalah normal, namun apa yang perlu diberi perhatian ialah bagaimana menyembunyikan perasaan marah itu dan bagaimana mengatasi masalah marah.

Ada yang mengambil jalan mudah iaitu dengan menegur secara terus kepada pesalah atau meninggikan suara kepada orang yang kadang-kadang tiada kena mengena pun. Apa pun, perasaan marah ni perlu dikawal sebaik mungkin, kerana marah boleh menyebabkan berlakunya kerosakan kepada perhubungan..

CARA ATASI ATAU KAWAL PERASAAN MARAH

Seperti yang dinasihatkan dalam Islam, salah satu cara ialah mengubah posisi. Jika semasa marah sedang berdiri, ubah kepada kedudakan duduk (boleh juga berbaring atas katil, boleh terus lena..). Seperti sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

‘Apabila salah seorang daripada kamu marah, dan ketika itu ia dalam keadaan berdiri, maka hendaklah ia duduk. Kerana hal itu akan menghilangkan marahnya. Dan kalau tidak, maka hendaklah ia berbaring’ –Riwayat Muslim–

Berwuduk boleh dijadikan senjata dalam menghadapi perasaan marah. Sabda Rasulullah SAW bermaksud:

‘Marah itu datangnya dari syaitan, dan syaitan itu diciptakan dari api, sedangkan api itu hanya dipadamkan dengan air. Oleh itu apabila salah seorang di antara kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk’                –Hadis Riwayat Abi Daud–

Minum air jika bukan dalam keadaan berpuasa. Jika berpuasa, jawabnya batallah puasa hari tu..

Mendiamkan diri ketika marah. Ini kerana jika mulut berbicara dalam keadaan marah, sudah pasti pelbagai kata sama ada kesat atau pun tidak keluar dari mulut.

Berlindung kepada Allah dari syaitan. Maka bacalah doa-doa, ayat Al-Quran atau pun zikir-zikir yang membantu diri tenang dan jauh dari bisikan syaitan

Berfikiran positif. Sebagai contoh, marahkan pemandu yang memandu dengan tidak berhati-hati, buat kesimpulan bahawa dia sakit perut tu..

Bawa bertenang. Boleh lakukan aktiviti menarik nafas atau aktiviti yang boleh melegakan diri sendiri.

Senyuman dikatakan mampu meredakan kemarahan, maka dengan itu senyum lah. Jangan terlebih sudah.

Belajar menyampaikan kemarahan secara positif, jangan memekik atau bertindak melebihi batas.

Luahkan perasaan yang berkaitan dengan marah dan selesaikan masalah dalam keadaan yang sesuai.

Belajar kwal perasaan marah ni tak rugi, kita juga yang beroleh keuntungan.. marah yang ditonjolkan memang boleh diberi kemaafan, tetapi kesan akibat marah itu belum tentu dapat disembuhkan.

@fiezaradzi.com – Main angry birds boleh, tapi jangan jadi seperti angry birds… hehee

43 Comments
  1. W.R
    August 19, 2011 | Reply
  2. MR.Z
    August 19, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      August 19, 2011 | Reply
  3. August 19, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      August 22, 2011 | Reply
  4. August 19, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      August 23, 2011 | Reply
  5. August 20, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      August 23, 2011 | Reply
  6. August 20, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      August 23, 2011 | Reply
  7. aimannajmy
    August 21, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      August 23, 2011 | Reply
  8. ahmad kamil
    August 21, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      August 23, 2011 | Reply
  9. FD
    August 21, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      August 23, 2011 | Reply
  10. Wan Perlis
    August 22, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      August 23, 2011 | Reply
  11. August 22, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      August 23, 2011 | Reply
  12. August 23, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      August 23, 2011 | Reply
  13. August 25, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      September 9, 2011 | Reply
  14. August 26, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      September 9, 2011 | Reply
  15. September 3, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      September 9, 2011 | Reply
  16. September 16, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      September 27, 2011 | Reply
      • eyra
        October 8, 2011 | Reply
        • fiezaradzi
          October 13, 2011 | Reply
  17. September 20, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      September 27, 2011 | Reply
  18. September 24, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      September 27, 2011 | Reply
  19. raudhah oda
    July 20, 2012 | Reply
    • fiezaradzi
      July 20, 2012 | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge