Kat Mana Korang Simpan Duit?

Assalamualaikum,

Bertemu lagi di alam siber. Nak tanya la kan, kalau korang kan, tiap-tiap bulan simpan duit kat mana? Tak menyimpan pun? Sudah.. Jom tengok beberapa option oppss.. pilihan yang korang ada..

  1. Simpan di bank — Yang mana ada kad bank atau kad debit segala. Akaun utama la kiranya.. Kekurangan sistem ni ialah rasa nak keluar duit je selagi duit ada. Senang. Bagi yang guna kad debit tu, swipe aje… Lainlah cerita kalau akaun simpanan korang ni berbentuk sekunder, atau pun yang korang jarang-jarang guna.. okay la kan.. Contohnya macam Maybank, CIMB, atau segala bank yang de kat Malaysia.
  2. Simpan di akaun — Masih lagi menggunakan khidmat bank, tetapi lebih leceh kerana jika korang nak keluar duit, kena ke kaunter. Yang ni jenis tak de kad-kad segala.. So, kat ATM machine tu urusniaga tak dijalankan. Baiknya sistem ni ialah bila korang rasa malas nak ke kaunter, so selamat duit simpanan tu. Kecuali kalau dah terdesak sangat, kena la jugak, kalau tidak, makan nasi kosong je la.. Contohnya, Tabung Haji, ASB, ASN atau yang macam iklan ‘makcik saja nak tengok bangunan makcik ni.’
  3. Simpan dalam tabung — Yang ni mungkin satu kebiasaan, tetapi untuk tempoh tertentu. Kat rumah contohnya ada satu tabung duit untuk korang simpan baki-baki duit pergi membeli-belah. Tak pun yang tengah mengajar anak menabung. Yang ni bagus, di samping ajar anak-anak, nanti cukup bulan atau tempoh, boleh masuk ke akaun bank, akaun anak-anak ye, bukan akaun sendiri, kecuali kalau diri sendiri yang menabung.. (Soalan: ada lagi yang menabung macam ni sekarang?). Mungkin boleh guna tabung buluh.. atau tabung harimau maybank.. (tabung dulu-dulu)
  4. Bagi pada mak — Yang ni bukan bagi terus pada mak atau ayah. Kalau bagi terus bukan duit korang dah, duit mak ayah korang la kan.. Yang ni bagi mak atau ayah simpan, sebab korang tak de idea nak simpan kat mana. So kadang-kadang mak ayah guna jap, tapi of course mak ayah bagi balik bila korang nak..
  5. Simpan dalam peti besi — Yang ni kalau duit berkarung-karung sesuai la kot.. Siap ada nombor keselamatan. Kalau setakat dua puluh sen, cam tak berbaloi beli peti mahal-mahal.. Tapi kalau baru nak start, tak de masalah. Nanti tau-tau je dah beribu-ribu duit dalam tu..
  6. Unit trust / melabur — kira simpanan yang bersifat untuk bertambah dengan lebih banyak. Bab ni korang kena bijak memilih. Sebab ada yang ok, de yang ko.. Kalau tak pandai, lebih baik cari orang dalam bisnes ni. Saya bukan orangnya..
  7. Tak pernah menyimpan pun, so tak perlu nak fikir pasal ni — yang ni tak tau la, korang fikir le sendiri.. sendiri mau ingat aaa..

sebijik macam ni tabung kami adik-beradik dulu-dulu, de 4 ke 5 ekor tah.. belakang dia, mak tulis nombor, supaya tak tertukar. rindunya kat tabung ni.. kredit gambar dari sini.

Dalam situasi tempat simpanan kat atas, mana satu korang prefer? Tak yah cerita pun tak pe, kang duit korang hilang, susah tuan punya blog ni. Sebarang kehilangan bukan tanggungjawab saya ye.. hehhe 😉

Oh ye, ingat lagi masa dulu-dulu rumah lama kat kampung, ayah saya siap tebuk lantai rumah dan masukkan peti simen (ala-ala peti besi tapi tak de nombor), penutup pun simen (boleh dibuka tutup) dan lapik dengan tikar getah, bawah tangga. Peti simpanan rahsia tu, hanya satu family je tau. Ayah cuma isi duit syiling je, tapi banyak la… Tapi tu dulu la, sekarang bila rumah dah renovate, tak de dah sistem tu.. huhu.. Ada ke anak-anak ambil tanpa sedar?? heheee.. saya tak ambik.. saya tak ambik..

@fiezaradzi.com – kalau untuk simpanan, prefer yang susah nak dikeluarkan.. Yang mana ye??

120 Comments
  1. May 5, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 6, 2011 | Reply
      • May 6, 2011 | Reply
        • fiezaradzi
          May 9, 2011 | Reply
  2. May 5, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 6, 2011 | Reply
  3. Anwar Osman
    May 5, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 6, 2011 | Reply
      • Anwar Osman
        May 6, 2011 | Reply
        • fiezaradzi
          May 9, 2011 | Reply
    • Hana
      October 12, 2011 | Reply
      • fiezaradzi
        October 13, 2011 | Reply
        • Hana
          October 15, 2011 | Reply
          • fiezaradzi
            October 17, 2011 | Reply
  4. Wan Perlis
    May 5, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 6, 2011 | Reply
      • Anwar Osman
        May 6, 2011 | Reply
        • fiezaradzi
          May 9, 2011 | Reply
  5. May 5, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 6, 2011 | Reply
  6. May 5, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 6, 2011 | Reply
  7. May 5, 2011 | Reply
    • May 6, 2011 | Reply
      • fiezaradzi
        May 9, 2011 | Reply
        • May 9, 2011 | Reply
          • fiezaradzi
            May 10, 2011 | Reply
    • Anwar Osman
      May 6, 2011 | Reply
      • fiezaradzi
        May 9, 2011 | Reply
        • Anwar Osman
          May 10, 2011 | Reply
          • fiezaradzi
            May 10, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 9, 2011 | Reply
  8. May 5, 2011 | Reply
    • May 5, 2011 | Reply
      • fiezaradzi
        May 10, 2011 | Reply
        • May 10, 2011 | Reply
          • fiezaradzi
            May 11, 2011 | Reply
    • Anwar Osman
      May 6, 2011 | Reply
      • fiezaradzi
        May 10, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 9, 2011 | Reply
      • May 10, 2011 | Reply
        • fiezaradzi
          May 10, 2011 | Reply
        • Anwar Osman
          May 10, 2011 | Reply
          • fiezaradzi
            May 10, 2011 | Reply
  9. May 6, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 9, 2011 | Reply
  10. Ajoi
    May 6, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 9, 2011 | Reply
  11. May 6, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 9, 2011 | Reply
  12. May 6, 2011 | Reply
    • Anwar Osman
      May 6, 2011 | Reply
      • May 6, 2011 | Reply
        • fiezaradzi
          May 9, 2011 | Reply
          • May 10, 2011 | Reply
        • fiezaradzi
          May 10, 2011 | Reply
      • fiezaradzi
        May 9, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 9, 2011 | Reply
  13. mankuchai
    May 6, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 9, 2011 | Reply
  14. May 6, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 9, 2011 | Reply
      • May 10, 2011 | Reply
        • fiezaradzi
          May 10, 2011 | Reply
  15. May 6, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 9, 2011 | Reply
  16. May 7, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 9, 2011 | Reply
  17. Iqbal
    May 7, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 9, 2011 | Reply
  18. May 7, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 9, 2011 | Reply
  19. May 10, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 10, 2011 | Reply
      • May 11, 2011 | Reply
        • fiezaradzi
          May 12, 2011 | Reply
  20. May 10, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 10, 2011 | Reply
  21. May 10, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 12, 2011 | Reply
  22. May 11, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 12, 2011 | Reply
  23. May 11, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 12, 2011 | Reply
      • May 12, 2011 | Reply
        • fiezaradzi
          May 13, 2011 | Reply
  24. aimannajmy
    May 13, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 13, 2011 | Reply
  25. May 14, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      May 16, 2011 | Reply
  26. nizam
    May 18, 2011 | Reply
    • May 18, 2011 | Reply
  27. May 31, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      June 1, 2011 | Reply
  28. July 4, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      July 6, 2011 | Reply
  29. October 20, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      October 24, 2011 | Reply
  30. Matjep
    January 12, 2012 | Reply
    • fiezaradzi
      January 18, 2012 | Reply
  31. May 24, 2012 | Reply
    • fiezaradzi
      May 28, 2012 | Reply
  32. July 1, 2012 | Reply
    • fiezaradzi
      July 2, 2012 | Reply
  33. July 2, 2012 | Reply
    • fiezaradzi
      July 2, 2012 | Reply
  34. January 23, 2013 | Reply
    • fiezaradzi
      January 25, 2013 | Reply
  35. February 8, 2013 | Reply
    • fiezaradzi
      February 13, 2013 | Reply
      • Areaf Kun
        March 29, 2013 | Reply
        • fiezaradzi
          April 1, 2013 | Reply
  36. April 20, 2013 | Reply
    • fiezaradzi
      April 29, 2013 | Reply
  37. August 15, 2013 | Reply
    • fiezaradzi
      August 29, 2013 | Reply
  38. November 14, 2014 | Reply
  39. November 24, 2014 | Reply
  40. December 10, 2014 | Reply
  41. April 17, 2015 | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge