by

Kat Mana Korang Simpan Duit?

Assalamualaikum,

Bertemu lagi di alam siber. Nak tanya la kan, kalau korang kan, tiap-tiap bulan simpan duit kat mana? Tak menyimpan pun? Sudah.. Jom tengok beberapa option oppss.. pilihan yang korang ada..

  1. Simpan di bank — Yang mana ada kad bank atau kad debit segala. Akaun utama la kiranya.. Kekurangan sistem ni ialah rasa nak keluar duit je selagi duit ada. Senang. Bagi yang guna kad debit tu, swipe aje… Lainlah cerita kalau akaun simpanan korang ni berbentuk sekunder, atau pun yang korang jarang-jarang guna.. okay la kan.. Contohnya macam Maybank, CIMB, atau segala bank yang de kat Malaysia.
  2. Simpan di akaun — Masih lagi menggunakan khidmat bank, tetapi lebih leceh kerana jika korang nak keluar duit, kena ke kaunter. Yang ni jenis tak de kad-kad segala.. So, kat ATM machine tu urusniaga tak dijalankan. Baiknya sistem ni ialah bila korang rasa malas nak ke kaunter, so selamat duit simpanan tu. Kecuali kalau dah terdesak sangat, kena la jugak, kalau tidak, makan nasi kosong je la.. Contohnya, Tabung Haji, ASB, ASN atau yang macam iklan ‘makcik saja nak tengok bangunan makcik ni.’
  3. Simpan dalam tabung — Yang ni mungkin satu kebiasaan, tetapi untuk tempoh tertentu. Kat rumah contohnya ada satu tabung duit untuk korang simpan baki-baki duit pergi membeli-belah. Tak pun yang tengah mengajar anak menabung. Yang ni bagus, di samping ajar anak-anak, nanti cukup bulan atau tempoh, boleh masuk ke akaun bank, akaun anak-anak ye, bukan akaun sendiri, kecuali kalau diri sendiri yang menabung.. (Soalan: ada lagi yang menabung macam ni sekarang?). Mungkin boleh guna tabung buluh.. atau tabung harimau maybank.. (tabung dulu-dulu)
  4. Bagi pada mak — Yang ni bukan bagi terus pada mak atau ayah. Kalau bagi terus bukan duit korang dah, duit mak ayah korang la kan.. Yang ni bagi mak atau ayah simpan, sebab korang tak de idea nak simpan kat mana. So kadang-kadang mak ayah guna jap, tapi of course mak ayah bagi balik bila korang nak..
  5. Simpan dalam peti besi — Yang ni kalau duit berkarung-karung sesuai la kot.. Siap ada nombor keselamatan. Kalau setakat dua puluh sen, cam tak berbaloi beli peti mahal-mahal.. Tapi kalau baru nak start, tak de masalah. Nanti tau-tau je dah beribu-ribu duit dalam tu..
  6. Unit trust / melabur — kira simpanan yang bersifat untuk bertambah dengan lebih banyak. Bab ni korang kena bijak memilih. Sebab ada yang ok, de yang ko.. Kalau tak pandai, lebih baik cari orang dalam bisnes ni. Saya bukan orangnya..
  7. Tak pernah menyimpan pun, so tak perlu nak fikir pasal ni — yang ni tak tau la, korang fikir le sendiri.. sendiri mau ingat aaa..

sebijik macam ni tabung kami adik-beradik dulu-dulu, de 4 ke 5 ekor tah.. belakang dia, mak tulis nombor, supaya tak tertukar. rindunya kat tabung ni.. kredit gambar dari sini.

Dalam situasi tempat simpanan kat atas, mana satu korang prefer? Tak yah cerita pun tak pe, kang duit korang hilang, susah tuan punya blog ni. Sebarang kehilangan bukan tanggungjawab saya ye.. hehhe 😉

Oh ye, ingat lagi masa dulu-dulu rumah lama kat kampung, ayah saya siap tebuk lantai rumah dan masukkan peti simen (ala-ala peti besi tapi tak de nombor), penutup pun simen (boleh dibuka tutup) dan lapik dengan tikar getah, bawah tangga. Peti simpanan rahsia tu, hanya satu family je tau. Ayah cuma isi duit syiling je, tapi banyak la… Tapi tu dulu la, sekarang bila rumah dah renovate, tak de dah sistem tu.. huhu.. Ada ke anak-anak ambil tanpa sedar?? heheee.. saya tak ambik.. saya tak ambik..

@fiezaradzi.com – kalau untuk simpanan, prefer yang susah nak dikeluarkan.. Yang mana ye??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *