Lelaki dan Cakoi

by fiezaradzi on 22 March 2012 · 36 comments

Kenal tak apa itu cakoi? Mestilah kenal kan. Kalau rasa tak kenal, sila buka buku masakan, nak buka kamus bahasa pun boleh kot.. Saya memang suka cakoi ni. Memang nak belajar buat, cuma kadang-kadang dapat resepi yang tak menjadi bila buat. Ye lah, kalau buat sendiri kat rumah, untung-untung, ada juga lelaki kacak nak makan.

Lupa nak bagitau, hari tu Hairul ada poskan cd cakoi dan donut ni. Kalau nak belajar cara-cara buat cakoi macam-macam jenis ada dan juga donut ala-ala Dunkin Donnut atau Big Apple tu, bolehlah try. Cakoi dan donut pelbagai jenis yang sedap.

Ni bukan entry untuk cari duit, sebab saya tak dapat apa pun kalau ada yang membeli, cuma lebih kepada promosikan produk kawan kita ni. Tak salah kan..

ebook cakoi donut dan lelaki kacakni cover ebook cakoi tu. nampak tak cakoi?

Kalau sebelah utara, orang panggil cakoi ni, pak tongkol atau dibaca pak tongkoi. Biasanya di utara ni makan pak tongkoi bersama-sama kuah kacang. Memang boleh lupa jiran sebelah. Erk, sebelah rumah tak de jiran lelaki kacak. Dalam rumah ada. Tapi kat KL ni, kadang-kadang makan macam tu je, atau ada yang buat kuah manis. Tak pun, dalam cakoi tu ada perasa sendiri. Coklat, strawberi, blackberry opps.. Pendek kata macam-macam jenis ada. Dalam ebook tu, semua ni ada.

Itu sebelah utara dan tengah Malaysia. Tahu tak, kalau sebelah timur panggil apa? Kalau kat Terengganu, atau lebih spesifiknya, Kuala Terengganu, cakoi ni dipanggil kayu keramat. Kalau jumpa tengah jalan, jangan ingat kayu buat ubat pulak. Ia sesuai dimakan semua peringkat umur. Kat Terengganu pun ia sungguh enak dimakan begitu sahaja. Macam iklan pulak.

Tak nak cerita lebih. Kalau nak tahu resepi yang mendalam, atau juga teknik lebih terperinci dan lebih faham, silalah keluarkan sedikit duit untuk beli ebook dari chef hebat ni, hairul ye. Lelaki kacak pun boleh buat tau. Kalau kena gaya, korang boleh dapat ebook lain percuma. Nak tau, kena pergi blog hairul ye..

@fiezaradzi.com – Seronok tengok video dalam ebook cakoi donut ni, macam-macam cara ditunjukkan.

{ 36 comments… read them below or add one }

hafizmd March 22, 2012 at 5:09 pm

“kayu khamat”

hehe…mmg sedap dimakan begitu saje…kena pulak kahwin ngn orang utara, ade cicahnye pulak…fuhhh! mmg sedap woooo
post terbaru hafizmd ..Wordless Wednesday Buku 5

Balas Komen ini

fiezaradzi March 22, 2012 at 5:20 pm

@hafizmd, sebutnya khamat ye.. ingat keramat… haha..

mmg sedap cicah kuah kacang..

Balas Komen ini

titan March 22, 2012 at 7:15 pm

@fiezaradzi, naik bulu roma aku ni wehh..
post terbaru titan ..Kelantan dan Terengganu kalah. Selangor seri.

Balas Komen ini

hafizmd March 22, 2012 at 11:56 pm

@titan, pasai apa en titan? ada benda halus lalu sebelah ka?hehehehe
post terbaru hafizmd ..Wordless Wednesday Buku 5

Balas Komen ini

fiezaradzi March 23, 2012 at 11:40 am

itu kena baca doa pelindung byk2 tu.. hihi

Balas Komen ini

fiezaradzi March 23, 2012 at 11:35 am

sabar.. sabar.. sila cakap pada dia spya jgn naik.. hehe

Balas Komen ini

faizul March 22, 2012 at 9:19 pm

Sayangnya saya tak suka kuih cakoi.
post terbaru faizul ..Idea dan hujan adalah sama

Balas Komen ini

fiezaradzi March 23, 2012 at 11:35 am

lau buat sendiri mungkin suka kot.. try try

Balas Komen ini

samanosuke_04 March 22, 2012 at 9:53 pm

adoih, byk betul pekataan lelaki kacak, sampai takleh fokus kat content sbenar post nie.. haha, nie mesti sebab contest titan nie.. haha
post terbaru samanosuke_04 ..SPM, Titik Perubahan Hidup??!

Balas Komen ini

hafizmd March 22, 2012 at 11:56 pm

@samanosuke_04, hehe…ni semua titan punya kheje…sbb dia suruh pekatkan dgn kyword tu…hahaha
post terbaru hafizmd ..Wordless Wednesday Buku 5

Balas Komen ini

samanosuke_04 March 23, 2012 at 12:11 am

@hafizmd, ape nak buat kan? kene ikot je laa kerenah titan tue, moga2 menang contest :D
post terbaru samanosuke_04 ..SPM, Titik Perubahan Hidup??!

Balas Komen ini

fiezaradzi March 23, 2012 at 11:42 am

ameeen.. haha.. susah oo nakmenang, semua hebat2..

Balas Komen ini

fiezaradzi March 23, 2012 at 11:41 am

itulah titan, tak pasal2 glamor kat sini, wpun dah sedia glamor..

Balas Komen ini

fiezaradzi March 23, 2012 at 11:36 am

sapa rasa dia lelaki kacak, mesti boleh punya.. hihihi.. itulah, salahkan titan.. die punya pasal ni..

Balas Komen ini

ZamKing March 23, 2012 at 1:38 pm

Lama x mkn cakoi.. :)

Balas Komen ini

fiezaradzi March 23, 2012 at 4:30 pm

lau pandai buat, pas ni tiap2 hari boleh makan..

Balas Komen ini

tehr March 23, 2012 at 3:40 pm

Apa benda pun aku tak tahu cakoi ni
Tengok pun tak pernah
post terbaru tehr ..Pantun Hari Jumaat

Balas Komen ini

fiezaradzi March 23, 2012 at 4:39 pm

biar betul ni.. mungkin org kelantan panggil lain kot.. meh dtg kl, kita blanja.. hehe

Balas Komen ini

Jomtonton March 23, 2012 at 3:54 pm

Hahaha, lama tak makan pak tongkoi ni..
Layan bila kena ngah kuah kacang..
Kena ngan bubuq kacang hijau pun best
post terbaru Jomtonton ..Search – Mentari Merah Di Ufuk Eropah

Balas Komen ini

fiezaradzi March 23, 2012 at 4:41 pm

kacang hijau pun sedap.. uih, tiba2 rasa nak balik kg..

Balas Komen ini

padin March 24, 2012 at 12:35 am

hehhee cicah dengan kari masin, lagi best ekekee
post terbaru padin ..Tatkala Pen Di Tangan

Balas Komen ini

fiezaradzi March 28, 2012 at 1:35 pm

cicah kari ek.. baru dengar ni.. tapi jgn masin sgt ek, kang lain pulak jadinya..

Balas Komen ini

padin March 28, 2012 at 2:32 pm

@fiezaradzi, hehee takla masin berdengung, asal ada rasa masin dah cukup ekekee, try la.. masyyukk gak ekekee
post terbaru padin ..Kenali Istilah Hati

Balas Komen ini

fiezaradzi March 28, 2012 at 2:48 pm

tak pe, nnti leh try.. biasa cicah roti canai dgn kari.. mesti best gak ni..

Balas Komen ini

Hairul March 26, 2012 at 9:25 pm

tima kasih Puan fieza atas review ini..tqvm ya..
post terbaru Hairul ..Harta melalaikan kita

Balas Komen ini

fiezaradzi March 28, 2012 at 2:19 pm

sama2.. tolong sikit2 jer.. all d best ye..

Balas Komen ini

suri March 31, 2012 at 12:58 am

@fiezaradzi, ya tolong sesama kita

Balas Komen ini

fiezaradzi April 3, 2012 at 4:55 pm

amalan mulia.. hehe

Balas Komen ini

kimmie March 26, 2012 at 11:15 pm

dah lama tak makan cakoi ni
post terbaru kimmie ..Lelaki Kacak mesti cuba aktiviti Water Rafting

Balas Komen ini

fiezaradzi March 28, 2012 at 2:23 pm

apa lagi, balik nanti, carilah.. tak pun buat sendiri.. hehe

Balas Komen ini

suri March 31, 2012 at 12:58 am

nk berguru dn mak juga

Balas Komen ini

fiezaradzi April 3, 2012 at 4:55 pm

itulah guru yg terbaik..

Balas Komen ini

akubiomed March 31, 2012 at 4:09 pm

Saya suka kuih Cakoi agak susah untuk jumpa dijual selain Goreng Pisang dan Keropok.
post terbaru akubiomed ..Sambutan Earth Hour 2012 apa yang AkuBiomed bakal lakukan?

Balas Komen ini

fiezaradzi April 3, 2012 at 4:56 pm

pisang dan keropok tu mmg banyak dijual.. kat sini oklah, on d way balik kerja de tepi2 jalan tu, tapi tak pernah singgah pun.. haha

Balas Komen ini

cik tom May 15, 2012 at 9:36 pm

ciktom pn dpt cd tue..plan jgk nk wat entry review..tp xsmpt2 lg taip entry tue..hii
post terbaru cik tom ..Lelaki Kacak Bijak

Balas Komen ini

fiezaradzi May 17, 2012 at 5:27 pm

selamat studi cakoi cik tom.. all d best.. hihi

Balas Komen ini

Leave a Comment

CommentLuv badge

 Banner

Previous post:

Next post: