Membuat Domain Sendiri

by fiezaradzi on 4 February 2010 · 6 comments

domain

Maaf kali ni, entri mungkin sedikit serius. Bukan apa, sebelum ini saya telah ditanya oleh beberapa orang kawan blogger tentang bagaimana membuat domain sendiri, maksudnya domain.com, atau juga domain.net dan sebagainya, bukan lagi dari ‘free provider’ seperti blogspot atau wordpress dan lain-lain.

Sebelum tu, maaf, saya bukanlah expert dalam bidang ni, tapi ini semua atas pertolongan suami dan semangat mencari ilmu yang takkan habis. Masa mula-mula dapat domain sendiri nih, satu perasaan lain dapat dirasai. Tak tahu nak cakap camne, tapi itu lah die..

Bagi yang sudah biasa dengan wordpress, bukan satu masalah bila ingin bertukar ke blog berdomain sendiri. tapi bagi pengguna tegar blogspot, mungkin sedikit masalah. Sedikit jer, tapi lama-lama, jadi cam kacang jer.. (saya pun dah suker pakai wordpress ni skrang..)

Mula-mula mesti kenal dulu beberapa perkara penting yang berkaitan dengan blog. Masih ramai yang tidak tahu, untuk blog ber’domain’ sendiri, hosting dan domain adalah perlu. Tidak seperti blogspot, semua itu sudah tersedia.

Domain itu secara lahirnya seperti fiezaradzi.com, atau hafizmohd.com. Maksudnya nama yang kita ingin letakkan sebagai perkenalan blog kita.

Nama domain boleh dipilih, tetapi, kadang-kadang, mungkin domain yang anda mahukan, sudah dimiliki orang lain. — Hal ni boleh berlaku jika nama anda sudahpun didaftarkan oleh orang lain kerana nama anda sama (kirenye siapa cepat, dia dapat)

Jadi, sila semak dahulu sama ada domain itu ‘still available’ atau tak. Selalunya di mana-mana hosting provider ada kemudahan ini.

** Mesti rasa glamer bila nama sendiri de kat situ.. konon la glamer.. hahaa..

Hosting adalah tempat di mana domain itu disambungkan. Kalau domain itu seperti alamat anda bekerja, maka hosting pula adalah bangunan tempat anda bekerja.

Di sinilah nanti semua data-data, gambar dan semua informasi akan diletakkan. Seperti sebuah bangunan yang diisi dengan meja, kerusi, komputer dan sebagainya.

WordPress pula adalah satu sistem, supaya anda boleh menghantar artikel, memuat naik(upload)/ turun (download) sesuatu perisian/ widget/ plugin dan yang seisi dengannya.

Kesimpulannya, hanyalah tiga perkara asas yang diperlukan untuk buat blog sendiri iaitu hosting, domain, dan sistem wordpress.

p/s – mungkin ada yang tertinggal, kalau ada sebarang kemusykilan, jangan malu-malu kambing untuk bertanya..

@fiezaradzi: InsyaAllah, entry berikutnya akan ada langkah-langkah membuat blog ber’domain’ sendiri.

6 comments

Sinopsis @ Review Mr. Brain

by fiezaradzi on 3 February 2010 · 12 comments

mr-brain
mr brain

Anda suka menonton tv? Atau suka melayan citer drama? Bagi kaum hawa khususnya, saya percaya ramai di luar sana suka menonton drama, terutamanya drama korea atau jepun (termasukler saya..). Aktiviti ni biasanya saya buat sewaktu masa lapang. de masa lapang ek.. Kalau dulu ingat lagi, time belajar, sampai ke subuh sebab buat marathon drama-drama jepun nih. Nasib baik gi kelas tak tidur.. Tapi sekarang kalau malam, cukup untuk satu episod jer.

Berbalik kepada topik sebenar, semalam baru je tamat tengok cerita Mr. Brain. Drama jepun, pelakon utamanya Kimura Takuya, disiarkan di Jepun 2009. Cerita ni berkisar tentang Tsukumo (Takuya) seorang neurologist yang berkhidmat di IPS (Institute of Police Science) – satu institut lebih kurang macam forensik. Teknologi kat sini sangatla canggih. Tsukumo seorang yang bijak, lebih suka menganalisa otak manusia.

Macam-macam kejadian berlaku yang melibatkan pembunuhan. Dalam pelbagai siri pembunuhan inilah, Tsukumo membantu pihak polis dalam menyelesaikan kes. Ada juga kes yang melibatkan skandal orang atasan yang berjaya dibongkar semula. Persepsinya juga telah mengubah suasana berkerja di institut tu.

YANG MENARIK

  1. Personaliti Tsukumo yang berjaya menjadikan cerita ini serius/misteri, pada masa yang sama unsur kelakar tidak dilupakan. Juga tindak-tanduknya yang tidak diduga.
  2. Fakta-fakta kebenaran terselit dalam cerita ni; contohnya memang benar sarapan pagi boleh menjana minda, pisang adalah sesuatu yang bagus untuk minda – macam cerita NCIS, CIS Miami
  3. Kejadian/jalan cerita yang membuatkan kita tertunggu-tunggu/ jalan cerita yang kadang-kadang di luar jangkaan kita – sama gak cam CIS atau NCIS, tapi bukan seperti cerita Forensik kita tu…
    – yang ni sampai membuatkan kita pulak yang teka-teka sendiri – jadik pengamal cerita jap..
  4. Teknologi yang hebat. Komputer tu macam meja yang boleh ditekan-tekan jer.. Saya harap saya de satu kat rumah.. :D
  5. Hubungan baik yang ditonjolkan dalam setiap karektor membuatkan semua rasa rapat jer..
  6. Of course pelakon la kan..

YANG KURENG

  1. De 8 episod je, membuatkan rasa tak puas nak tengok lagi.
  2. Rasanya patut dibuat sambungan, sebab macam de je leh sambung.

Overall, cerita ni best. Sampaikan suami saya pun layan cerita nih..

PELAKON

takuya kimura
takuya kimura

Kimura Takuya – Tsukumo Ryusuke

ayase haruka

ayase haruka

Ayase Haruka – Yuri Kazune

mizushima hiro

mizushima hiro

Mizushima Hiro – Detektif Hayashida

kagawa teriyuki

kagawa teriyuki

Kagawa Teruyuki – Tanbara Tomomi

Di samping watak sampingan lain

Kredit gambar kepada pak cik google

@fiezaradzi – kalau nak tahu orang menipu camner, leh la tengok citer nih..

12 comments

Semuanya Kerana Cinta

by fiezaradzi on 2 February 2010 · 13 comments

c

Selamat hari Selasa. Kengkawan sanggup lakukan apa sahaja demi cinta? Jangan.. kalau cinta untuk Allah, teruskan niat tu. Tapi kalau demi cinta kepada kekasih, baik lupakan sahaja.. Tak pasal-pasal lain pulak jadinya. Semalam, terbaca di akhbar mengenai mangsa yang menolak cinta lelaki ini. Habis rumah dibakar. Nasib baik ada jiran-jiran yang prihatin. Kalau tidak…

Apa ada pada cinta? Teringat citer kegilaan ramai dulu ni.. Cinta indah kalau kita gunakan dengan baik. Cinta boleh jadi gila kalau tidak pandai dikawal. Sebab tulah kes seperti kat atas tu terjadi. Malah sebab cinta juga lah, si anak sanggup larikan diri ikut kekasih yang baru dikenali, akhirnya menyesal tak sudah.

Kerana cinta juga, si kekasih sanggup gadaikan diri dan maruah – kerana sayang dan sebagai bukti cinta kepada si kekasih. Kerana cinta juga si kekasih sanggup terjun membunuh diri tanpa memikirkan dosa, keluarga dan tugas yang menanti. Sedangkan semua tahu itu cuma bersifat sementara. Janganlah kerana kasih yang baru disemai kita sanggup lupakan iman dan agama.

Si kekasih sanggup berhabis duit, bergolok-gadai – semua kerana cinta. Tidak salah berkorban untuk cinta. Tapi biar berpada. Janganlah habis madu sepah dibuang. Kelak nanti, diri sendiri yang rugi. Bukan si kekasih hati. Kan??

*fiezaradzi – jangan mudah mengikut hati, kelak diri yang rugi, apatah lagi seorang perempuan yang ada harga diri…

13 comments

Hati Ini Gundah Gulana

by fiezaradzi on 1 February 2010 · 8 comments

hati dan bunga -- hati berbunga-bunga

hati dan bunga -- hati berbunga-bunga

Pernah kengkawan rasa gundah gulana? Sedih tak tentu pasal? Huhu.. tak tercapai akalmu suara nak cakap camner kan. Cam tulang terlekat kat kerongkong pun ada gak kan. Kadang-kadang memang kita rasa camtu, sampaikan de tu, tak tahu sebab apa. Rasa je camtu. Pelik kan? (orang kata perempuan memang pelik..)

Kenapa ek terjadi hati gundah ni? Pertama, sebab de perkara yang tak enak berlaku la kan.. Contohnya, de kerja sekolah deadline tak siap, tapi orang atas sudah tanya, bergaduh dengan kucing, boyfriend, atau apa-apa je lah.. Pastu mungkin gak sebab tidur tak cukup. Tapi malam tadi best tidur, annur bangun kul 6.15 apgi, minum susu.. (die tau mama die ngantuk agaknye..)

Hati gundah juge mungkin sebab termimpi kan bekas kekasih jadi raksasa, atau mimpi yang tak best la.. Tapi kan, apa pun itu mainan perasaan. Perlu kita ketahui hanya pada Allah lah tempat kita bermohon dan sujud agar diberikan hati yang indah, berbunga-bunga dan sentiasa dilengkapi iman terhadapNya. Kadang-kadang gundah gulana ni sebab mainan syaitan yang cuba menyesatkan manusia. (jahat sungguh kan die..).

Seperti dari Riwayat Bukhari dan Muslim:

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “Syaitan akan menghantar tentera-tenteranya untuk memfitnah manusia, manusia yang lebih tinggi kedudukan akan mendapat fitnah syaitan yang lebih hebat. Syaitan akan datang kepada seseorang kamu dan berkata: “Siapakah yang telah menjadikan kejadian ini? Siapakah yang telah menjadikan kejadian ini? Sehingga syaitan akan berkata: “Siapakah yang telah menjadikan Tuhan kamu?” Apabila perkara ini berlaku kepada kamu, mintalah perlindungan dengan Allah daripada syaitan yang direjam.”

Hati gundah juger sebab terfikirkan mak ayah di kampung – al maklumlah bila duduk di kejauhan ni, selalu fikir, apatah lagi bila mak ayah sedih ke, ape ke.. adoi hati.. huhu.. sabar ye..  Apa pun, memang kita perlu sentiasa bermohon pada Yang Esa agar ditetapkan hati, berada dalam iman dan Islam. Anggaplah dugaan yang datang sebagai ujian dari-Nya yang satu.

Kepada mereka yang membuat hati orang gundah gulana (kalau ada la..), janganlah fikirkan kepentingan diri semata-mata. Ingatlah akan orang tersayang dan banyak berjasa pada kita. Moga kita sedar apa yang kita lakukan tu, sebenarnya tidak patut.. Oklah, fikir-fikirkanlah ye..

2 hati -- hati-hati??

2 hati -- hati-hati??

** Buat mak khasnya, bersabarlah.. moga ada sinar yang menanti di suatu ketika. Jangan gundah-gulana ye mak.. Sayang mak.. Sayang ayah juga.. Sayang semuanya..

- Even on the toughest day, there’s something wonderful to cheer about..

* fiezaradzi – marilah kita muhasabah diri agar kita tidak menyusahkan orang dan moga hati kita sentiasa ceria & berbunga..

8 comments

Jadual Imunisasi

by fiezaradzi on 30 January 2010 · 8 comments

Salam,

apa khabar? Masih ingatkah akan entry saya tentang suntikan annur? Kalau masih ingat, tentu masih ingat akan janji saya nak beri jadual suntikan kan? Sebenarnya jadual boleh didapati di dalam buku kesihatan anak kengkawan. Juga dalam website kementerian kesihatan. Tapi, disebabkan saya sudah berjanji, saya akan tunaikan. Kat bawah ni jadual untuk anak-anak kengkawan mengambil suntikan imunisasi nih..

jadual-suntikan

jadual suntikan

Jadi, janji sudah ditunaikan. Bolehla kawan-kawan check suntikan anak-anak kengkawan. Oh ye, seperti mana yang saya tahu, jika anak-anak anda adalah anak istimewa (semua kanak-kanak istimewa).. atau ada penyakit yang disahkan doktor, mungkin jadual imunisasi ini sedikit berbeza. Hal ini boleh dirujuk kepada doktor anda. Jangan lupa ya..

8 comments

Kita Mudah Lupa, Nama pun Manusia

by fiezaradzi on 30 January 2010 · 4 comments

Lain macam jer tajuk ek.. hahaa.. Tapi itu lah hakikatnya kan.. Manusia memang mudah lupa.

Sebenarnya dalam minggu ni saya cuba ingat kembali perkara yang saya fikir memang teramat mudah bagi orang lain – membuat kapal dari kertas (origami). Penat fikir. Mudah kan perkara tu.. Asalnya saja-saja jer.. banyak hari dah try buat, habis kertas-kertas kotor terpakai jadi mangsa. Pastu fikir, nape la benda kecik dan senang tu boleh lupa.. Nak kata pregnant tak juga.. (orang kata wanita hamil mudah lupa- kebenaran ketika saya hamil kali pertama dulu..). Entah kenapa..

kapal

kapal

Last-last semalam, dalam mata dah pejam, tinggal nak dibuai mimpi, tiba-tiba rasa cam nampak jelas di mata buat lipatan. Terus bangun dan capai kertas yang dah keroyok lunyai tu, lipat-lipat, akhirnya jadi sehelai sebijik kapal kertas. Puas rasa.. Biar la kengkawan nak kata pe, tapi pas dapat buat tu terus saya rasa puas. Kalau tak, encik suami ajer la yang tau camner saya tak puas hati memikir…

Kenapa ye kita mudah lupa? Adakah sebab terlalu banyak perkara yang kita fikirkan, atau kita tertekan dengan persekitaran atau perubahan hormon atau kita dah semakin tua?? (saya setuju yang last ni..). Agaknya bila minda tak diajar menjana fikiran, maka sel-sel pun mati tak berfikir gak kot.. hahaa..  Kalau masa mengandung tu, mungkin la boleh terima kan.. (orang ngandung memang boleh beri macam-macam alasan kan..)

inilah kapal yang dah siap

inilah kapal yang dah siap tu - dah de dalam air

Apa pun, terima kasih ya Allah, sebab masih kurniakan akal fikiran supaya dapat menjalani kehidupan yang baik. Nasib baik Allah masih meminjamkan akal fikiran, kalau tak, susah juge kan.. Terima kasih sekali lagi Ya Allah..

**fiezaradzi – jadi kawan-kawan, marilah kita mencari jalan agar sel di otak kita sentiasa dijana, mencari ilmu yang takkan habis sepanjang hidup kita..

4 comments

Annur Pandai Cakap Sudah

by fiezaradzi on 28 January 2010 · 5 comments

Hari ini nak citer pasal annur la.. Lama tak citer pasal budak sorang nih. Annur dah setahun enam bulan 28 hari. hahaa.. Hari tu kena cucuk untuk setahun enam bulan sudah.. ok..

Sekarang suka main kat padang depan rumah kitorang kalau petang tak hujan dan tak panas. Memang suka, padang tu pun tak le banyak sangat mainan, de la se-papan gelongsor, 2-set buaian, 2-jongkang-jongket. pastu de bukit sket dengan de tempat leh jogging. ok la tu kan.. Cuma kat situ kadang-kadang de ‘tinggalan’ si anjing.. huhu.. kena hati-hati tu.. Pastu kadang-kadang bukan main mainan kat situ, tapi naik turun bukit kat taman permainan tu.. uish, memang kurus la mama abah die..

Sekarang annur dah pandai cakap. Bukan lah cakap cmni, mama annur nak susu, nak nasi. bukan, sikit-sikit la.. nak tengok contoh? jom..

mama: annur tu pe? (sambil tunjuk ke bas)

annur: bas..

mama: pandai tu pe pulak? (sambil tunjuk ke lori)

annur: lolili la la.. (lori le tu..) – sambil buat muka senyum..

muka senyum tu sebab die tau jap lagi mama mesti betulkan bukan lolilila la.. lori..

lagi kalau kat rumah.. kadang-kadang amek telefon mama, letak kat telinga, pastu cakap, mak tuk.. mak tuk.. rindu ke mak tuk die la tu agaknye..

mama: sapa nama annur?

annur: annur (sambil angkat tangan..)

mama: mak tuk mane?

annur: umah.. (rumah ye)

mama: wan mana?

annur: umah..

mama: wan bagi pe?

annur: min.. (maksudnya vitamin.. wan selalu bagi die masa kat kampung hari tu..)

Pastu pagi-pagi bangun kalau dah tengok mama mandi, die pun sebut andi.. maksudnya nak mandi.. de sekali tu mama die baru sebut nak naik atas la (sebab rumah dua tingkat..), pastu annur kate jom.. mama tanya balik nak ke mana? annur jawab , naik tah..(naik atas..).

Banyak dah ragam anak aku nih.. hahaa.. tu belum citer tengok buku annur yang banyak gambar.. adoi, penat gak la layan.. Pastu kalau tengok kereta warna sama cam kereta kitorang, abah.. maksudnya kereta abah die.. banyak abah ko punye harta annur.. ;0

Tu la citer pasal annur. Kengkawan yang de anak, dah besar mana anak? Boleh buat pe dah sekarang? Jom kongsi..

5 comments

Annur Kena Cucuk

by fiezaradzi on 26 January 2010 · 0 comments

alat cucuk

Salam all,

Sorry dah lama tak update blog ni. hihii.. sibuk tengok blog lain nih.. Oh ye, nak cerita tentang ANNUR – puteri sorang nih.. Juga saya cuba masukkan info sikit ek..

Annur kena cucuk? Ngeri ke tajuknya? Lagi ngeri orang yang tengok nih.. :D Sebenarnya, Annur kena cucuk imunisasi bila dah sampai umur.. Setahun setengah. Setakat ni, semua Annur dah buat, tinggal bila masuk darjah satu nanti kot.. Mengikut jadual suntikan la kan.. Anak-anak kengkawan camner? Agak-agak dulu kengkawan kena cucuk tak?

PENTING KE CUCUK?

Ye, penting ke? Ada orang kata tak perlu, silap-silap de side efek.. Uish, betul ke tu? Selalunya, apabila jadual dah dibuat badan bayi sepatutnya sudah bersedia. Kenapa perlu suntikan imunisasi ni ek? Korang tahu?

Sebenarnya suntikan ini bertujuan bagi membina antibodi secara semula jadi untuk kanak-kanak. Ye la, bayi terutamanya masih tidak mempunyai antibodi – yang ada hanyalah dari susu ibu (bagi yang menyusu susu ibu) – tapi ini bersifat sementara. Jadi jadual imunisasi dibuat supaya antibodi dapat dihasilkan dengan lebih baik dan tahan lama. Sebab tu jugak de beberapa imunisasi yang perlu beberapa dos (beberapa kali untuk imunisasi yang sama jenis).

Imunisasi penting supaya badan dapat membina sejenis pertahanan agar di lain kali, jika penyakit itu datang, otak akan mengeluarkan arahan supaya badan dapat mempertahan dan memusnahkan penyakit itu. Imunisasi di Malaysia adalah secara suntikan vaksin ke dalam badan, dan ada juga dalam bentuk oral (dimasukkan dalam mulut bayi).

KENAPA ADA TINDAK BALAS?

Beberapa jam selepas kena cucuk, tangan Annur sedikit bengkak di tempat kena cucuk, tapi sekejap sahaja. Di waktu malam menjelma, badan Annur sedikit panas. Untuk mengelak kejadian yang tidak diingini, ubat yang dibekalkan oleh pihak klinik boleh diberi kepada Annur (bukan Annur je, anak-anak lain selepas dicucuk).

Bengkak dan demam ini biasa kerana itu merupakan tindak balas badan terhadap bahan asing yang dimasukkan ke dalam badan. Biasa kanak-kanak demam kerana ia merupakan respon kepada perkara tadi. Nanti saya update mengenai suntikan ini, seperti berapa kali perlu dicucuk dan kenapa beberapa suntikan perlu untuk imunisasi yang sama.

Saya try cari jadual juga ye. Untuk kengkawan yang ada anak dan bakal ada anak nanti, jangan risau. Bila kengkawan melahirkan anak, satu buku merah untuk bayi akan kengkawan perolehi. Dalam buku tu, de jadual dan jenis suntikan.

jadual cucuk annur

jadual cucuk annur

** Annur alhamdulillah, sihat. Sekejap je panas badannya. Bila sebut ubat, beria-ria nak makan, tapi kalau memang perlu dimakan, susah sungguh nak masukkan dalam mulut.

0 comments