Tag Awan Untuk Blogspot

Kali ni kita tengok pulak satu lagi tutorial — juga untuk pengguna blogspot. Sebab kalau pengguna wordpress atau domain berbayar, guna saja plugin tag cloud, pasti beres. Jadi untuk pengguna blogspot, jom ikut cara-cara ini.

salam k. fieza..nak tanya, cmne k. fieza buat yg kata kunci kt side blog ni?boleh gerak2 lg tu..hmm~

Langkah-langkah:

  1. Log in ke akaun blogpsot anda
  2. Klik Layout –> Edit HTML
  3. Tick ‘Expand Widget Template’
  4. Cari ayat ini (Guna ctrl F — lebih cepat)
    <b:section class=’sidebar’ id=’sidebar’ preferred=’yes’>
  5. Di bawah ayat ini, sila copy dan paste kan perkara di bawah:
    <b:widget id=’Label99′ locked=’false’ title=’Labels’ type=’Label’>
    <b:includable id=’main’>
    <b:if cond=’data:title’>
    <h2><data:title/></h2>
    </b:if>
    <div class=’widget-content’>
    <script src=’http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/swfobject.js’ type=’text/javascript’/>
    <div id=’flashcontent’>Blogumulus by <a href=’http://www.roytanck.com/’>Roy Tanck</a> and <a href=’http://www.bloggerbuster.com’>Amanda Fazani</a></div>
    <script type=’text/javascript’>
    var so = new SWFObject(&quot;http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/tagcloud.swf&quot;, &quot;tagcloud&quot;, &quot;240&quot;, &quot;300&quot;, &quot;7&quot;, &quot;#ffffff&quot;);
    // uncomment next line to enable transparency
    //so.addParam(&quot;wmode&quot;, &quot;transparent&quot;);
    so.addVariable(&quot;tcolor&quot;, &quot;0x333333&quot;);
    so.addVariable(&quot;mode&quot;, &quot;tags&quot;);
    so.addVariable(&quot;distr&quot;, &quot;true&quot;);
    so.addVariable(&quot;tspeed&quot;, &quot;100&quot;);
    so.addVariable(&quot;tagcloud&quot;, &quot;<tags><b:loop values=’data:labels’ var=’label’><a expr:href=’data:label.url’ style=’12’><data:label.name/></a></b:loop></tags>&quot;);
    so.addParam(&quot;allowScriptAccess&quot;, &quot;always&quot;);
    so.write(&quot;flashcontent&quot;);
    </script>
    <b:include name=’quickedit’/>
    </div>
    </b:includable>
    </b:widget>
  6. Bagi tulisan yang berwarna biru di atas, anda boleh ubah. 240 (lebar), 300 (tinggi), 7 (saiz font) dan #ffffff (warna background tag).
  7. Lihat preview dulu. Jika ok, Save perubahan yang anda buat.
  8. Pada ‘Page Element’, akan ada widget Label, ubah kedudukan ikut kesukaan anda. Save
tag awan
tag awan

Sila cuba dulu. Jika tak boleh, sila maklumkan pada saya. Ok.. selamat mencuba..

Special thanks to : supriatno

@fiezaradzi.com – sekadar berkongsi ilmu yang telah ada selagi mampu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge