TV AlHijrah Mula Bersiaran

by fiezaradzi on 2 November 2010 · 65 comments

Salam buat semua. Tengok TV tak semalam? Ada tak yang mancari-cari siaran TV baru, TV AlHIjrah? Ke tak tahu? Dalam surat khabar ada yang mengatakan TV AlHijrah mula bersiaran semalam. TV AlHijrah adalah siaran tempatan yang pertama bercirikan Islam. Walau bagaimana pun, untuk siaran awal ini dianggarkan 46% dapat menikmatinya sebelum ia menemui semua pada 7 Disember ini (1 Hijrah).

muka depan laman web tv alhijrah

FAKTA MENGENAI TV ALHIJRAH:

  1. Stesen ini berjaya disiapkan dalam masa 4 bulan berbanding 15 bulan oleh stesen TV lain.
  2. Bersiaran dalam format Definasi Tinggi (HD)
  3. Mempunyai pengurusan aset media tanpa pita, berjaya disediakan KUB Telekomunikasi Sdn Bhd yang mana sistem yang digunakan sama seperti ESPN, National Geographic Channel dan AlJazeera.
  4. Nilaian kontraknya adalah RM29.5 juta.
  5. Beroperasi di Kompleks Pusat Islam yang mempunyai sistem bilik berita moden dan sistem otomasi serba canggih.
  6. Tidak membabitkan bilangan pekerja ramai berbanding stesen televisyen lain.
  7. Senarai rancangannya dipantau oleh barisan panel agama.
  8. Ketika ini, siaran TV AlHijrah bersiaran bermula jam 3 petang hingga 12 malam setiap Isnin hingga Jumaat dan 12 tengah hari hingga 12 malam setiap Jumaat hingga Ahad.
  9. Boleh layari laman web TV AlHijrah untuk keterangan lanjut.

PENETAPAN SIARAN:

  1. Lembah Klang – siaran CH55, frekuensi 743.25 MHZ
  2. Pantai Timur – siaran CH41, frekuensi 631.25 MHZ
  3. Johor – siaran CH40, frekuensi 623.25 MHZ
  4. Sarawak – siaran CH37, frekuensi 599.25 MHZ
  5. Sabah – siaran CH37, frekuensi 599.25 MHZ

Jadi, kepada sesiapa yang dapat menerima siaran ini, apa pendapat anda? Dah tengok ke belum? Oh ye, untuk siran di Astro, pihak TV AlHijrah masih dalam perbincangan, dan ia dikatakan bakal dimuatkan dalam siaran berkenaan pada 1 Disember nanti. Sama-samalah kita nantikan.

@fiezaradzi.com – laman web dia pun menarik.. hehee..

{ 63 comments… read them below or add one }

Zul November 2, 2010 at 12:43 pm

akhirnya, ada juga yang prihatin dengan citarasa rakyat. Harap siaran ni kekal lama lah ye. Dan janganlah banyak sangat cerita politik!
.-= Zul´s last blog ..Jaga komuniti blog masing-masing =-.

Balas Komen ini

fiezaradzi November 3, 2010 at 1:22 pm

@Zul, itula pasal.. saya setuju la dgn zul.. pun harap2 kekal lama.. supaya de laternatif utk mereka yg mahukan tv bercorak sebegini..

Balas Komen ini

Syed Hasan Alatas June 11, 2011 at 12:46 pm

TAHNIYAH UNTUK TV ALHIJRAH !

Saya ucapkan Tahniyah kepada semua pihak, khasnya kepada mereka yang telah berjaya melahirkan TV ALHIJRAH.

Semoga usaha yang baik dan berguna ini, dapat menegak, mempertahan dan mengembangkan Islam, agama resmi Negara Malaysia, dan dapat menerangkan dan mempertahankan Islam daripada hinaan dan cercaan mereka yang memusuhi Islam dan ummat Islam.

Insya Allah semua pihak dapat mengikuti segala acara yang ditayangkan, yang berguna untuk semua.

Balas Komen ini

fiezaradzi June 13, 2011 at 11:33 am

terima kasih kerana singgah di sini. ye, harap2 tv alhijrah ini sgt berguna utk semua.. moga mnjadi satu saluran terbaik suatu hari nanti..

Balas Komen ini

nebular November 2, 2010 at 1:59 pm

Drop by n hello, follow me too
.-= nebular´s last blog ..NEW PROMISSING CONTRACT OF JACK WILSHERE =-.

Balas Komen ini

fiezaradzi November 3, 2010 at 1:23 pm
Syafrizal November 2, 2010 at 3:32 pm

Beriya-iya mak saya cari siarannya pada hal tak keluar lagi kat Astro. Nampaknya kena tunggu la. Jangan jadi siaran TV agama yang tidak tegur sebarang kemungkaran. Kalau tidak sama je la. Pusing-pusing situ je. Tak pernah tengok siaran agama bercerita tentang halal haram makanan. Apa bahan dalam makanan tersebut dan sebagainya. Kalau cite bab sembahyang sampai kiamat tak abis2. Pada hal ibadah itu luas konsepnya.
.-= Syafrizal´s last blog ..HPA ingin buka pasar raya besar – myMetro =-.

Balas Komen ini

fiezaradzi November 3, 2010 at 1:24 pm

@Syafrizal, haah, lum keluar kat tv astro lagi.. pun tercari2 gak masa hari pertama tu, then baru dpt tau lum lagi kuar kat astro.. harap coming soon la..

setakat ni tgk siarannya kat laman web die, ok lagi la… dan harap sgt akan terus ok..

Balas Komen ini

nabilah_2908 November 2, 2010 at 4:31 pm

oh..patut la try cari semalam tak jumpa…di Melaka takde lagi… :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
ALLAH SEBTIASA BERSAMA KAMU
.-= nabilah_2908´s last blog ..HOME MADE OREO ICE CREAM =-.

Balas Komen ini

fiezaradzi November 3, 2010 at 1:25 pm

@nabilah_2908, hehe.. sabar ye.. insyaallah nnti akan meluas ke melaka pulak.. sama2 kita tunggu..

Balas Komen ini

chadik November 2, 2010 at 4:51 pm

mcm best ja tv hijrah..agak2 lh tengok o9 dak k.fiza? hehehe

Balas Komen ini

fiezaradzi November 3, 2010 at 1:28 pm

@chadik, leh rasanya chadik.. lau langsung cam tv3 mungkin belum, tapi leh tgk citer2 kat situ.. video leh tgk la.. try website die..

Balas Komen ini

azizan4444 November 2, 2010 at 5:54 pm

semua da setle br best nak layan..ni awal2 bnyk lg kn tggu..hehe
.-= azizan4444´s last blog ..Gusti Adik – Abang Lebih Parah Sebenarnya =-.

Balas Komen ini

fiezaradzi November 3, 2010 at 2:05 pm

@azizan4444, mmg pun.. kena tnggu sikit masa lagi.. hehe..

Balas Komen ini

Zack November 2, 2010 at 9:10 pm

Dah puas dah cari2. Xder jumpa pun TV Al Hijrah kat Johor Bahru ni. Rasa2nya channel ni letak dekat sebelum NTV7 kan? Xder pun. Puas dah preset channel. Ntah paper. Yg pasti sejak 2,3 hari ni MNCTV (TPI) dari Indonesia pula dapat jelas. Seblum ni dah 7 bulan gambar x cantik.

Balas Komen ini

fiezaradzi November 3, 2010 at 2:06 pm

@Zack, tak jumpe ke? huhu.. tah la, tak try pun, sbb kat rumah guna astro.. lau tak de astro, tak de le siaran.. hehee… mungkin sikit masa lagi de kot.. die lambat sikit.. maklumlah, baru lagi..

Balas Komen ini

Zack November 2, 2010 at 9:10 pm
khairolghani November 2, 2010 at 11:58 pm

macam ni la yg kita nak..baru la menepati citarasa semua orang
.-= khairolghani´s last blog ..kawaiigadgetcom =-.

Balas Komen ini

fiezaradzi November 3, 2010 at 2:07 pm

@khairolghani, ye tul.. ramai yg tunggu sebenarnya tv sebegini.. cuma tak de pihak yg tampil utk buat perubahan..

Balas Komen ini

zik November 3, 2010 at 1:21 am

laman webnya pun menarik… :-)
.-= zik´s last blog ..Harga minyak ron 97 naik 5sen!! =-.

Balas Komen ini

fiezaradzi November 3, 2010 at 2:07 pm

@zik, tul, tersusun, cantik, pe lagi.. mmg cantik la..

Balas Komen ini

Hadi Rofiee November 3, 2010 at 6:48 am

Alhamdulillah. 1 langkah yang bagus. Semoga ia betul2 ‘islamik’. :-)

Balas Komen ini

fiezaradzi November 3, 2010 at 2:08 pm

@Hadi Rofiee, itulah harapan semua.. moga2 niat sebenar tu tak lari..

Balas Komen ini

suri cahaya cinta November 3, 2010 at 4:57 pm

salam..
tak ingat suri klu tak silap suri tv1 atau tv 2 ada siaran pasal hari raya haji gak..

jom sama2 kita tegok kawan2 blh manfaatkan ilmu tersebut dgn lbh medalam lagi..

harap kak fieza sihat sellu hendaknya.Amin.

Balas Komen ini

fiezaradzi November 4, 2010 at 2:03 pm

@suri cahaya cinta, mmg pun suri, tapi tv skg ni lebih byk hiburan yg kurang kena dgn perkembangan esp kanak2.. asyik2 siaran nyanyian, baik budak baik kakak abg budak.. huhuu..

bgus juga lau de tv yg cmni.. harap2 tak lari konsepnya nnti..

tima kasih.. sama2 lah kita.. moga sihat selalu

Balas Komen ini

fitri November 3, 2010 at 6:46 pm

dgr ikim pn pakai teknologi canggih jugak..tp gagal tarik pendengar terutama org muda..harap tv al hijrah x mcm tu
.-= fitri´s last blog ..Alkohol Lebih Bahaya Daripada Dadah =-.

Balas Komen ini

fiezaradzi November 4, 2010 at 2:04 pm

@fitri, mmg perkara baik susah sikit nak tarik.. tapi rasanya still de golongan yg mcari sumber sebegini.. harap2 mereka ni berjaya

Balas Komen ini

lowongan kerja November 3, 2010 at 10:10 pm

mmm nampaknya boleh juga ni siaran teve..
.-= lowongan kerja´s last blog ..Government Relation Manager Vacancy 2010 =-.

Balas Komen ini

samanosuke_04 November 4, 2010 at 1:16 am

hehe, cam gempak gak rr launching diorang.. apsal kat lain tempat lain channel? hohohoho
.-= samanosuke_04´s last blog ..Biasiswa MARA untuk Pelajar Russia dipotong RM462!! =-.

Balas Komen ini

fiezaradzi November 4, 2010 at 2:05 pm

@samanosuke_04, frekuensi tak sama kot..tapi leh setup semula rasanya.. lum try lagi, sbb pakai astro lum leh lagi..

Balas Komen ini

Sufi Tshirt Printing November 4, 2010 at 1:47 am

huhu..aku dok carik gak channel ni..blom dpt2 lagi..
esok try lagi..mintak2 dpt..
.-= Sufi Tshirt Printing´s last blog ..T-shirt I Love Sg Congkak =-.

Balas Komen ini

fiezaradzi November 4, 2010 at 2:05 pm

@Sufi Tshirt Printing, mungkin baru lagi kot.. susah sikit agaknya..

Balas Komen ini

hafizmd November 4, 2010 at 10:30 am

alhamdulillah..akhirnya ada jugak siaran camni…harapnye akan meluas dan byk rancangan agama yg betul2 mendidik jiwa….ameen…

harap cepat2 sampai rumah ni…hehe
.-= hafizmd´s last blog ..Ambil kesempatan atas 7 blogger ni… =-.

Balas Komen ini

fiezaradzi November 4, 2010 at 2:06 pm

@hafizmd, begitulah harapnya.. oga mampu bertahan dalam dunia penuh dugaan ni..

tah, teringin gak nak tengok siarannya..

Balas Komen ini

manja November 4, 2010 at 4:50 pm

siaran tak begitu jelas di bt caves

Balas Komen ini

fiezaradzi November 5, 2010 at 1:32 pm

@manja, oh, ye ke tak begitu jelas? lum tgk lagi.. mungkin terhalang de bukit kt bt caves tu kot.. hehee

Balas Komen ini

slimdiet2 November 4, 2010 at 5:17 pm

saya dok bangi.bleh dapat ke siarannya?balik ni nak try cari
.-= slimdiet2´s last blog ..Penyakit SLE =-.

Balas Komen ini

fiezaradzi November 5, 2010 at 1:33 pm

@slimdiet2, leh try dulu.. nnti bagitau org dah dapt tak..

Balas Komen ini

ardzham November 5, 2010 at 12:50 am

Alhamdulillah, akhirnya tercapa juga impian untuk siaran TV bercirikan islam. Semoga setiap kandungan rancangan benar-benar bercirikan islam sesuai dengan namanya. Kalau bergandingan dengan Radio IKIM tentu lagi baik….
.-= ardzham´s last blog ..Mengapa ini semua harus terjadi =-.

Balas Komen ini

fiezaradzi November 5, 2010 at 1:33 pm

@ardzham, mmg itulah harapan penonton rasanya.. harap2 pengisiannya tul2 bercorakkan Islam selaras dgn penerbitannya..

Balas Komen ini

Affan November 5, 2010 at 7:45 pm

wah, menarik ni.
terima kasih kerana berkongsi
.-= Affan´s last blog ..Akibat putus cinta- facebook kena hack =-.

Balas Komen ini

fiezaradzi November 9, 2010 at 5:31 pm

@Affan, sama2.. moga dapat le cari siaran tv ni nanti ek.. lau guna astro, tunggu je, nnti de le tu..

Balas Komen ini

slimdiet2 November 9, 2010 at 2:31 pm

dah dapat dah.hehehe.tq
.-= slimdiet2´s last blog ..New Image tangga ke 81 dalam top 100 syarikat jualan langsung =-.

Balas Komen ini

fiezaradzi November 9, 2010 at 5:31 pm

@slimdiet2, serius dah dapat? macam mana? ok tak pengisiannya?

Balas Komen ini

Mus November 11, 2010 at 12:37 am
fiezaradzi November 12, 2010 at 5:13 pm

@Mus, pening ke? nnti kita tanya slimdiet macam mana die dapat..

Balas Komen ini

fiezaradzi November 12, 2010 at 5:14 pm

@slimdiet2, de org tanya cam mana nak dpt siaran tv ni?

Balas Komen ini

slimdiet2 November 18, 2010 at 11:29 am

wife saya yang tolong cari.jarang tengok coz kurang jelas
.-= slimdiet2´s last blog ..Apa yang anda boleh makan =-.

Balas Komen ini

fiezaradzi November 22, 2010 at 1:19 pm

@slimdiet2, o ye ke? kurang jelas mungkin siarannya tak begitu menyeluruh kot kan..

Balas Komen ini

ShueQry November 23, 2010 at 8:40 pm

AlHijrah tv akan dilancarkan pertengahan bulan Disember 2010 nanti,exactly 7 Disember 2010..nampaknya Astro Oasis sudah ada pesaing, moga kali ni AlHijrah dapat siarkan drama dan program pembangunan diri Islamik yang diterbitkan di Malaysia, bukan di Indonesia..
.-= ShueQry´s last blog ..GAMBAR Shout! Award 2010 =-.

Balas Komen ini

fiezaradzi November 24, 2010 at 12:11 pm

@ShueQry, ye tul tu.. mg persaingan ni mjadikan masing2 lebih baik.. ok juga program dari Indonesia ni, tapi harap2nya tidak berlebihan spt yg de kat tv lain skg ni…

Balas Komen ini

natrah November 30, 2010 at 9:40 pm

salam…da puas saya cari, di johor tapi tak dapat siarannya….

Balas Komen ini

fiezaradzi December 1, 2010 at 1:35 pm

@natrah, tak dapat ke natrah? ala, nak tolong pun tak leh, sebab tak duduk johor.. mungkin de org johor leh membantu? kat sini pun de yg kate susah nak cari.. mungkin tak meluas sgt lagi kot.. sabar ek.. dgr2 7/12 ni semua bakal dapat siaran.. kita tunggu ek..

Balas Komen ini

blqish December 29, 2010 at 10:31 pm

nak tnya ckit …tv al-hijrah no dah kuar ka blum kat astro?sy mncari2 x jmpa2 gak la…apa no siarannya…sapa2 blh tlg gtau?

Balas Komen ini

fiezaradzi December 30, 2010 at 12:16 pm

@blqish, rasanya macam belum je kat astro.. sebab tak jumpa juger.. bila nak de, tak tau la.. sama2 la kita nantikan..

Balas Komen ini

basharmad January 20, 2011 at 10:48 am

fiezaradzi,

Tinggal di Klang, Selangor, dah cari & cari, tak jumpa pun,
Boleh tolong tak?

Balas Komen ini

fiezaradzi January 21, 2011 at 3:13 pm

@basharmad, tak jumpa ye. saya nak tolong pun tak leh.. sebab bukan duduk kt klang.. lgpun de penyedia astro.. jadi, de sesapa leh tolong kawan kita ni?

Balas Komen ini

eastbullet February 13, 2011 at 8:55 pm

sudah lama channel ini keudara, tapi diri ini masih tidak dapat menontonnya.. cuba cari channelnya, tapi gambar tak clear.sebelum ni ingatkan tv9 lebih kepada Islamik, tapi ntahlah. Makin hari, makin tersasar…

Balas Komen ini

fiezaradzi March 9, 2011 at 3:22 pm

Pereasan gk,tp nk buat cmne kan.. Harap2 tv hijrah ni benar2 berhijrah. Pkai astro,so tak tau cmne kndungannya.

Balas Komen ini

yazizabdullah May 26, 2011 at 10:25 am

Bila TV Hijrah nak pancarkan siaran ke utara? sudah lama kami disini menanti.

Balas Komen ini

fiezaradzi May 30, 2011 at 11:59 am

itu la.. org di tengah pun masih menunggu.. balik kg utara pun tetap menunggu.. sabar ye..

Balas Komen ini

siti fatimah November 25, 2011 at 12:23 pm

terima kasih atas siaran yang sedemikian rupa.Alhamdulillah merupakan dimensi pilihan yang terbaik untuk mengenali sebuah sistem penyiaran yang berunsurkan islam dan pengetahuan secara total.semoga akan lebih banyak segmen ditambah dari masa ke semasa.Telah dapat capaian penyiaran mulai 20 november dan penyiarannya diawal pagi berakhir pukul 12 malam.

Balas Komen ini

fiezaradzi November 29, 2011 at 2:43 pm

tgk memang menarik rancangannya.. satu saluran tv yg boleh dinikmati bersama keluarga..

Balas Komen ini

Leave a Comment

CommentLuv badge

 Banner

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: