Facebook Gugat Keselamatan

Posted by

Cuba bayangkan jika seharian kawan-kawan tidak boleh membuka laman sesawang kegilaan ramai, facebook. Semuanya gara-gara majikan masing-masing atau mak ayah telah menyekat laman tersebut. Okla kan, tak de la tanpa facebook tak boleh hidup kan.. Tapi bagi mereka yang terlalu gemar atau sudah pun pada tahap penagih tegar facebook, tentu cara majikan atau mak ayah tu tidak digemari. Betul?

Di Jerman, beberapa syarikat besar telah pun menyekat akses pekerja-pekerjanya ke laman sesawang tersebut. Ini adalah kerana atas alasan kecurian maklumat dalam industri dan juga lain-lain alasan keselamatan.

Antara syarikat yang menyekat penggunaan media sosial ini adalah Commerzbank, bank kedua terbesar di Jerman. HeidelbergCement dan Volkswagen turut menyekat laman tersebut dan juga Twitter. Pembuat kereta mewah, Porsche, kumpulan tenaga E.O.N dan Linde, pengusaha terbesar gas turut menyekat penggunaan Facebook dan YouTube pada sesetengah pejabat mereka.

Menurut mereka, di samping terdedah kepada keterbukaan rahsia semasa bersembang atau chatting, syarikat terbabit juga risau akan kewujudan virus yang mungkin menyerang dengan hanya satu klik pada link-link yang berpotensi. Selain itu, kebimbangan terhadap penurunan produktiviti turut menjadi sebab syarikat seperti Daimler untuk menyekat laman sosial ini. Kajian oleh syarikat keselamatan IT mendapati lebih kurang 30% syarikat bimbang akan prestasi pekerja menurun jika pekerja-pekerja mereka mempunyai akses yang tidak terkawal pada laman sosial, manakala 56% menyatakan keselamatan adalah sebab utama penyekatan tersebut.

Sumber: Yahoo.com

@fiezaradzi.com – Jadi jangan terlalu asyik atau salah guna facebook dan lain-lain laman sesawang, nanti majikan tahu, disekat aksesnya, siapa yang susah? Susah hati.. hehee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *