Jangan Membazir, Itu Amalan Syaitan

Assalamualaikum buat semua. Lama tak update kan.. Tak pe la.. Oh ye, entry ni sebenarnya dah lama, tapi tertangguh je nak publish. Tak ingat bila, bulan lepas ke bulan sebelum tu, kami sekeluarga ke restoran kesukaan ramai yang berasaskan ayam. Tengok gambar jap lagi tau la kan.. Ambil satu hidangan je, sebab rasa nak makan. Makan bertiga dan macam biasa makan sambil tengok gelagat orang. Hehee..

Dalam membuat perkara 2 in 1 tu, ada la terpandang satu family dengan 2 orang anaknya. Of course la makan ayam gak kan. Senang cerita, ni la hasilnya selepas mereka berangkat pulang dari restoran tu:

Tak de niat nak buruk-burukkan orang, cuma berharap dapat jadi pengajaran. Ingatlah ada insan yang kurus kering menderita sebab tak cukup makan. Negara kita ni pula bukan menderita tak cukup makan, malah terlebih-lebih makanannya sehingga ada yang membazir.

Kalau saya seperti situasi di atas, pasti ambil plastik dari pihak restoran tu dan angkut mana-mana yang lebih. Mana tau, kot-kot malamnya atau siang leh makan lagi. Tapi mungkin dorang de sebab sendiri kot kenapa tidak berbuat demikian. Sayangnya rasa. Kalau de pengemis ke saper ke yang tengok, mesti dia nak kan.. Jangan kata die, saya pun nak.. heheee. Buruk perangai.

Kes yang sama kadang-kadang berlaku terutamanya bagi mereka yang naik pelamin. (Cerita naik pelamin sebab tengah cuti sekolah lagi, jadi ramai nak kahwin kan..) Ingatlah, nanti kalau nak buat kenduri bersederhanalah. Makan ikut budget dengan tetamu yang dijemput. Tapi kalau ditakdirkan masih ada yang lebih jangan berat hati pulak bagi kat orang untuk dibawa balik. Kalau tak, membazir je kan.. Samalah dengan persiapan lain..

Oklah, cukup untuk hari ni.. Tetiba rasa nak makan benda yang banyak kalori ni pulak. hehehee..

@fiezaradzi.com – Ada business park baru dibuka kat are sini.. Banyak tul kedai makan yang macam menarik..

79 Comments
  1. December 20, 2010 | Reply
    • fiezaradzi
      December 21, 2010 | Reply
  2. CIk Ila
    December 20, 2010 | Reply
    • fiezaradzi
      December 21, 2010 | Reply
  3. December 20, 2010 | Reply
  4. December 21, 2010 | Reply
    • fiezaradzi
      December 21, 2010 | Reply
    • December 21, 2010 | Reply
      • fiezaradzi
        December 22, 2010 | Reply
  5. December 21, 2010 | Reply
    • December 21, 2010 | Reply
      • fiezaradzi
        December 22, 2010 | Reply
    • fiezaradzi
      December 22, 2010 | Reply
  6. December 21, 2010 | Reply
    • fiezaradzi
      December 22, 2010 | Reply
  7. azizan4444
    December 21, 2010 | Reply
    • fiezaradzi
      December 22, 2010 | Reply
  8. December 22, 2010 | Reply
    • fiezaradzi
      December 22, 2010 | Reply
  9. aman
    December 22, 2010 | Reply
    • fiezaradzi
      December 23, 2010 | Reply
  10. MR.Z
    December 23, 2010 | Reply
    • fiezaradzi
      December 23, 2010 | Reply
    • Anwar Osman
      December 23, 2010 | Reply
      • fiezaradzi
        December 23, 2010 | Reply
  11. Anwar Osman
    December 23, 2010 | Reply
    • fiezaradzi
      December 23, 2010 | Reply
      • Anwar Osman
        December 23, 2010 | Reply
        • fiezaradzi
          December 23, 2010 | Reply
  12. December 23, 2010 | Reply
    • December 24, 2010 | Reply
      • fiezaradzi
        December 27, 2010 | Reply
    • fiezaradzi
      December 27, 2010 | Reply
  13. akublog
    December 23, 2010 | Reply
    • fiezaradzi
      December 27, 2010 | Reply
  14. December 23, 2010 | Reply
    • fiezaradzi
      December 27, 2010 | Reply
  15. December 24, 2010 | Reply
    • fiezaradzi
      December 27, 2010 | Reply
  16. December 24, 2010 | Reply
    • fiezaradzi
      December 27, 2010 | Reply
      • December 28, 2010 | Reply
        • fiezaradzi
          December 28, 2010 | Reply
  17. December 25, 2010 | Reply
    • fiezaradzi
      December 27, 2010 | Reply
  18. December 26, 2010 | Reply
    • fiezaradzi
      December 27, 2010 | Reply
  19. December 27, 2010 | Reply
    • December 28, 2010 | Reply
      • fiezaradzi
        December 28, 2010 | Reply
      • December 28, 2010 | Reply
        • fiezaradzi
          December 29, 2010 | Reply
    • fiezaradzi
      December 28, 2010 | Reply
  20. December 28, 2010 | Reply
    • December 28, 2010 | Reply
      • fiezaradzi
        December 29, 2010 | Reply
    • fiezaradzi
      December 29, 2010 | Reply
  21. December 28, 2010 | Reply
    • fiezaradzi
      December 29, 2010 | Reply
  22. January 13, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      January 13, 2011 | Reply
    • January 13, 2011 | Reply
      • fiezaradzi
        January 18, 2011 | Reply
      • January 18, 2011 | Reply
        • fiezaradzi
          January 18, 2011 | Reply
          • January 18, 2011 | Reply
            • fiezaradzi
              January 21, 2011 | Reply
          • January 20, 2011 | Reply
            • fiezaradzi
              January 21, 2011 | Reply
  23. January 22, 2011 | Reply
  24. February 13, 2011 | Reply
    • fiezaradzi
      March 9, 2011 | Reply
  25. February 25, 2014 | Reply
  26. Farah
    January 2, 2016 | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge