by

Jangan Membazir, Itu Amalan Syaitan

Assalamualaikum buat semua. Lama tak update kan.. Tak pe la.. Oh ye, entry ni sebenarnya dah lama, tapi tertangguh je nak publish. Tak ingat bila, bulan lepas ke bulan sebelum tu, kami sekeluarga ke restoran kesukaan ramai yang berasaskan ayam. Tengok gambar jap lagi tau la kan.. Ambil satu hidangan je, sebab rasa nak makan. Makan bertiga dan macam biasa makan sambil tengok gelagat orang. Hehee..

Dalam membuat perkara 2 in 1 tu, ada la terpandang satu family dengan 2 orang anaknya. Of course la makan ayam gak kan. Senang cerita, ni la hasilnya selepas mereka berangkat pulang dari restoran tu:

Tak de niat nak buruk-burukkan orang, cuma berharap dapat jadi pengajaran. Ingatlah ada insan yang kurus kering menderita sebab tak cukup makan. Negara kita ni pula bukan menderita tak cukup makan, malah terlebih-lebih makanannya sehingga ada yang membazir.

Kalau saya seperti situasi di atas, pasti ambil plastik dari pihak restoran tu dan angkut mana-mana yang lebih. Mana tau, kot-kot malamnya atau siang leh makan lagi. Tapi mungkin dorang de sebab sendiri kot kenapa tidak berbuat demikian. Sayangnya rasa. Kalau de pengemis ke saper ke yang tengok, mesti dia nak kan.. Jangan kata die, saya pun nak.. heheee. Buruk perangai.

Kes yang sama kadang-kadang berlaku terutamanya bagi mereka yang naik pelamin. (Cerita naik pelamin sebab tengah cuti sekolah lagi, jadi ramai nak kahwin kan..) Ingatlah, nanti kalau nak buat kenduri bersederhanalah. Makan ikut budget dengan tetamu yang dijemput. Tapi kalau ditakdirkan masih ada yang lebih jangan berat hati pulak bagi kat orang untuk dibawa balik. Kalau tak, membazir je kan.. Samalah dengan persiapan lain..

Oklah, cukup untuk hari ni.. Tetiba rasa nak makan benda yang banyak kalori ni pulak. hehehee..

@fiezaradzi.com – Ada business park baru dibuka kat are sini.. Banyak tul kedai makan yang macam menarik..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *