Tutorial

Cara Masukkan Google Analytics Dalam Blog

Assalamualaikum, Cara Masukkan Google Analytics Dalam Blog Kali ni kita belajar satu tutorial. Untuk blogspot ye. Hari tu blogger ada tanya macam mana nak masukkan tracking code untuk Google Analytics bagi blogspot. Maaf, saya tak pandai sangat, cuma main-main letak je. Harap dapat membantu. Penting ke Google Analytics ni? Kalau rasa nak senang tengok kehadiran [...]

Tag Awan Untuk Blogspot

Kali ni kita tengok pulak satu lagi tutorial — juga untuk pengguna blogspot. Sebab kalau pengguna wordpress atau domain berbayar, guna saja plugin tag cloud, pasti beres. Jadi untuk pengguna blogspot, jom ikut cara-cara ini. salam k. fieza..nak tanya, cmne k. fieza buat yg kata kunci kt side blog ni?boleh gerak2 lg tu..hmm~ Langkah-langkah: Log [...]

Tutorial Favicon untuk Blogspot

Salam buat semua. Hari tu saya ada buat entry mengenai buat tutorial favicon untuk blog. Tetapi itu untuk blog berbayar/yang menggunakan sistem wordpress. Dalam tutorial tu, rmai juge (tak la ramai sangat kan..) meminta tutorial jika blog mereka adalah blogspot. Baru-baru ni saya google sikit info mengenai perkara ini. Jadi, untuk pengguna blogspot sekalian, mari [...]

Tutorial – Buat Icon Sendiri di Blog

Kali ni kita tutorial sikit la. Bukan apa, dah lama saya mencari bagaimana nak buat icon atau favicon di blog. Ramai jugak blogger yang dah hebat-habat de benda ni. Saya tak la hebat, tapi nak juga de icon sendiri kan.. Nak tak blog anda jadi camni kan browser? Kalau rasa nak, senang jer.. JOm belajar.. [...]

Membuat Domain Sendiri – Bahagian 2

Salam buat semua. tup-tup dah hari Jumaat ye.. Nampaknya entry saya sebelum ni ada peminat.. Heheee.. terima kasih kawan-kawan. Saya tau, kat luar sana masih ramai tak tahu nak buat blog ber’domain’ sendiri ni macam mana. Macam saya dulu jugak.. Memang nak, tapi tak tahu macam mana.. Jadi, dah fahamkan apa yang perlu difahami? Kalau [...]

tutorial gravatar..

Salam & selamat hari Khamis, Apa khabar semua? Kali ni apa kata kita belajar sedikit tutorial? Sebenarnya ada beberapa soalan ditanya oleh kawan2 yang datang ke blog ni, tapi tidaklah dapat semua soalan saya jawab sekarang. Kita slow-slow ek.. Kali ni kita blajar bagaimana nak meletakkan komen kita beserta dengan gambar atau gravatar. Kerja nya [...]